|  TECHNIKA
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Věda a technika
Prázdné severokorejské lodě často končí u japonských břehů 

Na pobřeží Japonska byla objevena další opuštěná loď duchů ze Severní Koreje

16. července 2018 09:09 / Internet
 2   0
Na Japonském pobřeží byla vyplavena dřevěná rybářská loď duchů. Podle odborníků to může být předzvěst další vlny těchto událostí, kdy často opuštěná rybářská plavidla ze Severní Koreje doplouvají ke břehům Japonska. V několika případech se dokonce uvnitř nacházela mrtvá posádka.

Ztroskotaná rybářská osmimetrová loď ze dřeva byla v polovině minulého týdne nalezena na skalnatém pobřeží japonského ostrova Hokkaido. Osmimetrové plavidlo ze dřeva bylo prázdné, posádka pravděpodobně zahynula v bouři a prázdná loď doplula až k japonským břehům. Nález oznámil místním úřadům muž, který projížděl v oblasti na kole.

Přestože zatím není stoprocentně potvrzeno, odkud plavidlo pochází, spekuluje se, že se s největší pravděpodobností jedná o loď severokorejských rybářů. Loď se vydal prozkoumat tým potápěčů, když se nacházela asi 50 metrů od břehu, ale nepotvrdili na palubě žádnou posádku.

Tvarem, barvou a také svým technickým stavem tato loď připomíná plavidla, která byla v minulosti objevena u japonských břehů. Jen v loňském roce napočítali Japonci 104 opuštěných lodí, tedy plavidel bez živé posádky.

Některá plavidla japonské úřady nedokázaly s konečnou platností identifikovat, ale vše naznačovalo tomu, že pocházejí ze Severní Koreje. Například loď objevená na ostrově Sado loni v listopadu obsahovala severokorejské cigarety a bundy s korejskými nápisy. V jiné lodi byli zase objeveni dva mrtví námořníci, z nichž jeden měl u sebe brož s vyobrazením Kim Il Sung, dědečka Kim Čong-una.

Japonsko se snaží posílat pozůstatky zpět do Severní Koreje, mezi oběma státy však existuje jen minimální diplomatická podpora, a proto je tato snaha jen málokdy úspěšná. Rybářská sezona Severní Koreje trvá od října do února, v létě je tedy opuštěné plavidlo v japonských vodách poměrně vzácné. Zvýšený výskyt těchto opuštěných lodí předpokládají Japonci nejdříve koncem září (čtěte: U pobřeží Japonska se objevují lodě duchů. Některé ukrývají mrtvá těla).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu