|  TECHNIKA
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Obří ledovec se od Antarktidy oddělil před více než rokem 

Vědci zveřejnili unikátní časosběrné video, na kterém je vidět osud největšího ledovce, který se odlomil od Antarktidy. Jak dnes vypadá?

11. července 2018 10:53 / Internet
 2   1
Jeden z největších známých ledovců, který se odlomil od Antarktidy loni v červenci, zůstal po roce stále téměř stejný. Vědci nyní zveřejnili zajímavé časosběrné video, na kterém je vidět, jak se za uplynulý rok ledovec změnil a pohyboval.

Během loňského července se odlomila od Antarktidy obří ledová kra s označením A-68. Po roce, kdy tento obrovský ledový útvar vědci sledují, stále pluje po Weddellově moři nedaleko antarktického ledovce Larsen C, ze kterého pochází.

Unikátní časosběrné video ze satelitních záběrů, které bylo nedávno zveřejněno, ukazuje, jak se kra velice pomalu vzdaluje od svého původního místa dál od pobřeží. V úvodu videa je přitom velice dobře vidět samotný okamžik, kdy se kra začala oddělovat až po její úplné odtržení.

„Kry postupně unášely oceánské proudy, přílivy, odlivy a větry, přičemž její severnější část opakovaně najela na dno u pobřeží," vysvětlují vědci z antarktického výzkumného projektu Midas na svém blogu.

Okraje ledovce se postupně lámou a odplouvají, což na videu vzhledem k velikosti ledovce příliš dobře vidět není a kra se zdá stále stejná. Její pohyb po vodě také značně zpomaluje zmrzlé moře u břehu Antarktidy, které její pohyb výrazně omezuje. V současné době se ledová kra nachází přibližně 65 kilometrů od ledovce Larsen C.

Před rokem, kdy se obrovský kus ledu od svého mateřského ledovce odlomil, měřil více než 170 kilometrů na délku a byl 50 kilometrů široký. Vědci zatím netuší, kam se kra v budoucnu pohne, ale předpokládají, že může urazit značnou vzdálenost. Její kompletní roztání bude podle směru pohybu trvat nejméně 3 roky. Dále čtěte: (Vědci přišli s vysvětlením události, která Zemi proměnila v ledovou kouli. Může přijít tak rychle jako kdysi).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu