|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Jelen již jedno setkání s lovcem přežil 

Americký lovec střelil jelena a uvnitř jeho těla objevil něco naprosto nečekaného

27. června 2018 09:44 / Shutterstock
 0   0
V amerických lesích byl uloven jelen, který již jednou přežil setkání s lovcem. Z této události si odnesl vážné zranění v podobě několika zlomených žeber, hluboké rány a desítky centimetrů dlouhý hrot z kuše, který mu zůstal uvězněn v těle. Jeho tělo se však s tímto zraněním dokázalo vypořádat obdivuhodným způsobem.

Americký lovec nevěřil svým očím, když vyvrhl uloveného jelena a uvnitř jeho těla objevil hrot z kuše, který pocházel ze setkání s jiným lovcem mnoho let předtím. Hrot z kuše, který jelenovi zlomil několik žeber, se stal doslova součástí jeho těla. Ocelový hrot obrostl kostmi a jelenovi tak nepůsobil žádné větší zdravotní komplikace.

Na fotografii je vidět šíp, který je diagonálně zaklíněn přes pět z žeber a uzavřený v několika vrstvách kostí. Při bližším ohledání bylo zjištěno, že hrot kuše v podstatě působil jako niterní dlaha, která držela hrudní koš pohromadě a paradoxně možná umožnila jelenovi přežít.

Robert Stegall, který zvíře ulovil, pro tamní média uvedl, že netušil, co uvnitř jelenova těla objeví a také, že zvíře bylo naprosto zdravé a ve skvělé formě. Nezvyklého kostního útvaru si všiml až když zvíře otevřel a trvalo mu ještě několik minut, než si uvědomil, že se jedná o lovecký šíp.

Podle expertů ale není podobný jev, kdy cizí těleso časem poroste kostmi, nic neobvyklého. Když byl jelen zraněn, v místě poranění se kromě zlomených žeber vytvořila velká krevní sraženina. Tato sraženina se stává později základem pro tvorbu chrupavčité tkáně, která se po delší době změní v kost.

Dalším způsobem, jak může kost růst kolem cizího tělesa, je metaplastická osifikace. Tento druh patologického procesu zvápnění se objevuje po traumatických událostech a do kostní podoby se transformují i jiné tkáně. Který z těchto procesů se odehrál v těle jelena, je podle vědců těžké říci, ale schopnost přírody je v tomto směru obdivuhodná. Dále čtěte (Archeologové našli v čínské hrobce lebku dosud neznámého tvora. Vyhubili ho pravděpodobně lidé).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu