|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
USA dají miliardy dolarů na ochranu lidí před pádem velkého asteroidu 

Amerika se obává zkázy z vesmíru. Experti vypracují plány na ochranu lidí za miliardy

26. června 2018 13:33 / Shutterstock
 1   0
Spojené státy americké představily unikátní plán, který jednou může naši planetu zachránit před zásahem velkého asteroidu. Taková událost může totiž v krajním případě znamenat konec lidstva a podle Bílého domu je potřeba být na tento scénář připraveni. Na opatření americká vláda uvolní miliardy dolarů.

Vláda Spojených států v minulém týdnu prosadila program zvýšené ochrany Země před pádem asteroidů. Byť to může znít jako akt daleké budoucnosti, podle expertů je tento druh hrozby velice podceňován a neexistují praktické scénáře, které by s takovou událostí počítaly. Na zdokonalení obrany lidstva před pády asteroidů vydá Amerika miliardy dolarů.

Mezi klíčová opatření bude patřit například plán zdokonaleného vyhledávání a sledování nebezpečných vesmírných objektů s možností vychýlení jejich dráhy. Návrhy opatření již zveřejnila Národní rada pro vědu a technologii (NSTC), která je jedním z amerických vládních úřadů.

V současné době naší planetě sice nehrozí bezprostřední nebezpečí srážky s vesmírným objektem, i přesto ale americká vláda považuje pokrok v této oblasti za velice důležitý. Katastrofický scénář totiž podle vědců nelze nikdy vyloučit a asteroidy se často objevují až na poslední chvíli. NASA sice dokáže evidovat až 95 procent objektů větších než jeden kilometr, které se pohybují v blízkosti Země, zbylých pět procent ale představuje skutečné riziko (čtěte: Známý asteroid, který před lety astronomům zmizel z dohledu, nyní těsně mine Zemi).

Cílem programu je také zdokonalení metodiky předpovědí, zlepšení mezinárodní spolupráce a průzkumu manévrů odvrácení kolizí. Zabývat se má i zvládnutím okamžitých mimořádných situací. Počítá se s ročními výdaji kolem 150 milionů dolarů (3,3 miliardy korun).

Před dvěma lety také NASA zřídila nový úřad pro sledování asteroidů a komet, které se blíží k Zemi. Úřad pro koordinaci planetární obrany (PDCO) koordinuje výzkum, jemuž se NASA systematicky věnuje od 70. let dvacátého století.

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu