|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Vědci dokáží získávat uran obsažený v oceánech pro výrobu jaderného paliva 

V oceánu je velké množství radioaktivního uranu. Vědci přišli s unikátním objevem, jak ho využít

25. června 2018 08:09 / Shutterstock
 0   2
Američtí vědci učinili průlomový výzkum, když se jim podařilo efektivně získávat radioaktivní uran obsažený v oceánu. Tato technika může představovat zcela nový způsob výroby jaderného paliva pro výrobu elektrické energie.

Vědci z USA přišli s unikátním objevem, když dokázali vůbec poprvé získat radioaktivní uran, který je obsažen v oceánu. Stopové množství uranu obsažené v mořích mohou "těžit" pomocí speciální příze. Díky této metodě dokázali získat pět gramů uranového koncentrátu v podobě žlutého prášku, který může být dále využit ke zpracování a obohacení.

"Je to významný milník ve výrobě jaderného paliva. Nová metoda získávání uranu může představovat komerčně atraktivní způsob, jak zajistit levnější palivo pro jaderné elektrárny," uvedl biochemik Gary Gill z Národního laboratoře Severozápadního Pacifiku (PNNL).

Výzkumný tým PNNL, který je součástí amerického ministerstva energetiky, na vývoji technologie spolupracoval s vědci z firmy LCW Supercritical Technologies. Právě výzkumníci z LCW vyvinuli speciální akrylátové vlákno určené k extrakci uranu z mořské vody. Speciální látka na sebe váže právě uranová zrnka, která jsou obsažena v mořské vodě.

Podle tvůrců technologie je mnohem snazší a levnější extrahovat uran z vody, než ho pracně a nákladně získávat těžbou z uranových dolů. Oceány navíc představují takřka neomezené zásoby tohoto radioaktivního prvku.

Koncentrace uranu ve vodě je pouze nepatrná a představuje asi jedno zrnko uranu na litr vody. Pokud vědci dokáží tuto technologii učinit ještě více efektivní, může se opravdu stát nejsnazším způsobem, jak získat jaderné palivo. Vědecký tým odhaduje, že v oceánu leží nejméně 4 miliardy tun uranu, což je zhruba pětisetnásobek množství, o kterém je známo, že existuje ve formě uranové rudy. Dále čtěte: (Tesla plánuje postavit v Austrálii největší virtuální elektrárnu na světě).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu