|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Současné rakety jsou podle experta nebezpečné pro daleké cesty vesmírem 

Vesmírné technologie jsou stále primitivní pro cestu na Mars. Většina lidské posádky může zemřít

22. června 2018 09:36 / Shutterstock
 0   0
Bývalý kanadský astronaut Chris Hadfield, který byl třikrát na mezinárodní stanici ISS, sdílí své zkušenosti z průzkumu vesmíru a znalosti o raketách, jenž během své kariéry nasbíral. Známý je také svými skeptickými názory ohledně schopnosti dnešních raket dosáhnout rudé planety.

Vysloužilý kosmonaut Chris Hadfield zveřejnil své nepříliš optimistické názory týkající se cesty člověka na Mars v raketách, které jsou v současné době k dispozici. Podle něj totiž dnes neexistuje technologie, která by nám umožnila Mars hlouběji prozkoumat.

Konkrétně se Hadfield vyjádřil k raketám NASA, SpaceX či Blue Origin, které jsou ve fázi vývoje a mají za cíl dostat astronauty na Mars. Rakety jsou podle něj nebezpečné a příliš pomalé na to, aby mohly spolehlivě dosáhnout tak daleké cesty.

Hadfield přitom nepochybuje o tom, že rakety NASA nebo SpaceX na Mars doletí, problém ale vidí v letech, kterých se mají účastnit lidské posádky. “Většina astronautů, kteří by se na cestu vydali, by zemřela, protože technologie jsou stále příliš primitivní," uvedl Hadfield.

Nebezpečí cesty na Mars jsou si vědomi i samotní výrobci raket. „První cesta na Mars bude opravdu velmi nebezpečná. Riziko úmrtí bude vysoké, nelze se tomu vyhnout,“ řekl Elon Musk v roce 2016.

Problém raket je také v jejich pohonu. Pro spolehlivé cestování dalekým vesmírem je potřeba mnohem sofistikovanější technologie než klasické raketové motory. Současné rakety tak Hadfield přirovnal k plachetnicím, které se vydají na širý oceán.

Podle bývalého kosmonauta by bylo mnohem rozumnější vyčkat, až budou připravené technologie, které dokáží zajistit bezpečí posádky stejně jako efektivní vynaložení nemalých finančních prostředků. Dále čtěte: (NASA úspěšně otestovala jaderný reaktor. Bude sloužit jako zdroj energie v hlubokém vesmíru).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu