|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Nejlepší prevence proti chřipce je posilovat imunitu a obranyschopnost organismu 

Podzim vyžaduje změnu jídelníčku. Které potraviny by neměly chybět na vašem stole a proč

27. října 2017 13:26 / Shutterstock
 15   0
Zatím nám počasí nezvykle přeje. Babí léto nám v těchto dnech ukazuje svoji nejkrásnější tvář. Jenže za pár týdnů bude vše jinak a nachlazení a chřipky budou plnit čekárny ordinací.

Chřipková sezóna ale nemusí hned znamenat návštěvu u lékaře. Předejít nepříjemným příznakům blížící se nemoci můžete i správně zvolenými potravinami. V létě čerpáme vitamíny hlavně z čerstvého ovoce a zeleniny, v chladnějších měsících je získáme z jiných sezónních produktů.

A jaké jsou typické potraviny podzimu, které byste měli v tomto období zařadit do vašeho jídelníčku?

Vlašské ořechy

Jsou největším zdrojem rostlinných antioxidantů. Snižují hladinu cholesterolu, působí jako prevence proti angíně a díky vysokému obsahu zinku, mají pozitivní vliv na pokožku.

Sladké brambory

Batáty neboli sladké brambory, které mají díky karotenoidům zářivou barvu, obsahují množství vlákniny a patří vůbec k nejvýživnějším druhům zeleniny. Obsahují velké množství vitamínu A. Jsou nejen chutným základem podzimních receptů, ale také účinným bojovníkem proti civilizačním chorobám a rakovině. Díky betakarotenu chrání organismus před škodlivými radikály.

Červená řepa

Červená řepa je zázrak mezi kořenovou zeleninou. Konzumace červené řepy obecně zvyšuje odolnost organismu. Některé průzkumy naznačují, že pravidelné pití šťávy z řepy může pomoci našemu organismu při boji s rakovinou. O zázračných účincích červené řepy na náš organismus, jsme psali zde. Červená řepa je velmi výživná, protože obsahuje vitamín B6 a minerály jako je železo a hořčík. Pravidelnou konzumací červené řepy předcházíte předčasnému stárnutí a zároveň podporujete imunitní systém.

Dýňová semínka

Při prevenci proti chřipce určitě nezapomínejte na dýňová semínka, která jsou bohatá na vitaminy A a E. Pročišťují organismus od škodlivých látek, takže jsou ideálním pomocníkem při detoxikaci.

Brusinky

Mezi podzimní plody přírody patří nepochybně i brusinky. Jsou plné vlákniny, vitamínu C, draslíku a antioxidantů, které působí v těle proti nádorovému bujení, stárnutí a pomáhají chránit před infekcemi. Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se tyto malé červené plody řadí mezi tzv. super foods, neboli česky řečeno mezi superpotraviny.

Nezapomeňte, že první nachlazení po létě s sebou nese oslabený imunitní systém. Nejdůležitější je prevence a posilování imunity vhodnými potravinami a pravidelným otužováním. Je právě ideální čas se připravit. 

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu