|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Spotřebiče
O Češích se tvrdí, že jsou jedni z největších milovníků zavařování 

Přestaňte už váhat, zda si koupit zavařovací hrnec. V létě se hodí na třešně, v zimě do něj uděláte svařák

14. června 2018 14:35 / Shutterstock
 0   0
Jak si poradit s velkou úrodou třešní? Do sklenic s nimi! Zavařovací sezona začala a s ní i období, kdy bývají hospodyňky doslova v jednom kole. Pokud si v zimě rádi pochutnáte na nakládaném ovoci či zelenině, rozhodně investujte do zavařovacího hrnce. Nesčetněkrát to oceníte.

Když na to přijde, zavařovat jde v jakémkoliv objemnějším hrnci, do kterého napustíte trochu vody a dno vyložíte starší utěrkou. Naskládáte sklenice tak, aby se vzájemně nedotýkaly a můžete konzervovat. Čas pohlídá minutka, ale horší je to s teplotou. Právě z těchto důvodů je lepší mít doma zavařovací hrnec.

Klasiku je nutné hlídat

Klasický, který býval k dispozici dřív, pojmul dvě patra standardních sedmiček zavařovaček. Obsahoval teploměr, na němž bylo možné pohlídat si přesnou teplotu. Podobný hrnec je k dostání i dnes. Jeho nevýhodou však zůstává fakt, že je nutné zavařovací proces pravidelně kontrolovat. Nehledě na manipulaci. Hrnec je těžký a poradit si s ním, když je naplněný vodou, vyžaduje poměrně velké úsilí.

Moderní typ zavařuje sám

Modernější typy hrnců, většinou jsou v nabídce elektrické, vám práci naopak výrazně usnadní. V závislosti na velikosti hrnce do něj naskládáte až přes dvacet sklenic najednou. Nastavíte teplotu a program a hrnec zavařuje. Jakmile má hotovo, upozorní vás signálem. Většinou bývá také opatřen výpustným ventilem, který se postará o to, abyste se nemuseli s těžkým hrncem tahat.

Co víc – využít jej můžete i v zimním období. Coby velká termoska se bude hodit na zahradu nebo na terasu, když v něm budete chtít připravit pro více lidí teplý čaj nebo svařák. Může sloužit dokonce i pro přípravu guláše! Pokud si pořídíte odšťavňovací nástavec, tak v něm uděláte zeleninové šťávy. Jestli rádi vaříte polévky, práci vám výrazně usnadní polévkovač, psali jsme zde.

Výhodou jsou pojistky

Zavařovací hrnce jsou k dostání většinou smaltové nebo v nerez provedení, který je pochopitelně odolnější. Většina spotřebičů má pojistku proti přehřátí, varu na sucho nebo senzory, které vás upozorní na nedostatek vody.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu