|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Tipy a inspirace
Kvalitní papír vám usnadní práci a myslí i na vaše zdraví 

Nevymazávejte plechy! Použitím pečicího papíru snižujete tvorbu rakovinotvorných látek

08. června 2018 10:14 / Shutterstock
 7   1
Jste po staru příznivci vymazávání plechů a nádob na pečení? Děláte chybu. Pečicí papír je totiž v kuchyni hned trojitým pomocníkem. Nejenže je příprava jídla s ním snadnější a bez zbytečného drhnutí nádobí, ale zároveň snižuje tvorbu rakovinotvorných látek. Pochopitelně ten kvalitní.

Formu na bábovku nebo složitější tvar dortu je jednodušší vymazat tukem. V drtivé většině případů však pečeme na plechu, v pekáčích či zapékacích nádobách. Všude tam využijeme pečicí papír, který se dá sehnat v obchodě za pár korun. Proč po něm sáhnout? Už jen kvůli vlastnímu zdraví, nabádají odborníci.

Výhody pečicího papíru jsou nesporné

Pokrmy jsou zdravější, protože je nepřipravujeme na tuku. Mytí nádob je snadnější, odpadá totiž drhnutí připečeného tuku. A používání papíru je v konečném důsledku levnější. Ani tuk a mouka nejsou zadarmo, pečicí papír lze navíc v některých případech použít opakovaně. Nebo dokonce jíst.

Nejdůležitějším argumentem je však skutečnost, že papír může zbavit pokrmy rakovinotvorných látek. A právě ten by nás měl přesvědčit. Při přípravě surovin, které obsahují sacharidy, se při vysokých teplotách, zpravidla nad 120 °C, uvolňuje karcinogenní látka akrylamid. Jsou to hlavně brambory a hranolky, které se proto doporučuje péct v troubě na pečicím papíru. Viditelné je to u potravin z jejich spodní části, které přicházejí do kontaktu s plechem. Nejsou tolik hnědé.

Kvalitní papír nemusíte složitě odtrhávat

Podmínkou je ovšem kvalitní pečicí papír. Většinou to nebývá ten nejlevnější, ani ten, u kterého chybí složení. Nekvalitní papír poznáte i tak, že se na něj potraviny často přilepí tak, že ani nejde odrhnout. Jeho použití je potom ze zdravotního hlediska horší než vymazání pekáče tukem.

K čemu všemu pečicí papír ještě využijete?

  • Při zpracování lepivějšího těsta, když jej lehce pomažete olejem.
  • Jako uzávěr pro otevřenou skleničku, ke které chybí víčko, nebo jako dekorace.
  • V mikrovlnné troubě místo pokličky pro zakrytí jídla.
  • K přikrytí studených mís v lednici, aby neokoraly. Udrží vlhkost.
  • Mezi plátky masa do mrazáku, jdou pak lépe od sebe.
  • Do toustovače, pokud se vám často připékají chleby.
  • Pro rychlejší ochlazení lahve. Zabalte ji do něj, navhlčete a strčte do mrazáku.
  • Při čištění varné desky. Stačí udělat kuličku a zkoušet drhnout.
  • Jako vtipné prostírání nebo ubrus při venkovní party, lze na něj kreslit.
Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu