|  BYDLENÍ
čt 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Exterier
Kořínky mechu mohou prorůst krytinu a poškodit ji  

Mech na střeše může způsobit nevratné škody. Poradíme, jak se ho lze jednoduše zbavit

02. září 2020 10:02 / Pixabay
 0   0
Mech se tvoří nejčastěji na střechách orientovaných směrem na sever. Právě tam dopadá nejméně slunečních paprsků a zůstává vyšší vlhkost. Podzimní počasí tomu jenom nahrává. Na rozdíl od řas či lišejníků je však nutné mech zlikvidovat co nejdříve. Mohl by totiž vážně poškodit krytinu.

Mech se může začít tvořit na jakékoliv střešní krytině. Nejlépe se mu daří na eternitu s příměsí cementu nebo na starších pálených taškách, objeví se však klidně i na břidlici nebo dokonce plechové střeše. Mechu zkrátka svědčí vlhko a prach. Barevné mapy obvykle hyzdí vzhled domu a při silném dešti mohou způsobit nepořádek v okolí. V horším případě však mech ucpe podokapní žlaby a svody a způsobí zadržování vody na střeše, což může být příčinou zatékání vody na půdu. I zanedbatelné množství vody tak může v konečném důsledku napáchat velké škody.

Mechanické čištění nezničí kořínky

Pokud vás trápí mech na střeše, pokuste se jej odstranit co nejdřív. Mechanicky se jej snadno zbavíte špachtlí, rýžovým kartáček nebo starším smetákem, případně vysokotlakým čističem. Pozor však na starší eternitové střechy, které by při použití hrubé síly mohly začít uvolňovat jedovatý azbest. Navíc mechanické čištění je pouze dočasné řešení. Kořínky mechu totiž obvykle na střeše zůstanou a ty je potřeba zlikvidovat pomocí chemického postřiku nebo přípravku, který si sami vyrobíte.

Domácí postřik za pár korun

Použít k tomu můžete půl litru destilovaného octa, který smícháte se 7,5 litry vody. Nejprve postižené místo opláchnete pomocí hadice čistou vodou, poté střechu pomocí kartáče nebo smetáku roztokem vydrhnete, necháte tři čtvrtě hodiny působit a znovu opláchnete. Se stejným množstvím vody lze smíchat také půl litru chlorového bělidla, 450 g práškového kyslíkového bělidla nebo 240 ml mýdla na mytí nádobí.

Sledujte předpověď počasí

V hobby marketech je také k dostání řada přípravků na chemické bázi. Použít lze například modrou skalici, která se rovněž ředí s vodou a aplikuje se na střechu postřikovačem či pistolí. Osvědčilo se také hašené vápno a další postřiky speciálně určené na likvidaci mechu. Při nanášení jakékoliv látky je vždy vhodné vybrat si dobrý termín, kdy nebude pršet, aby se stihla dobře vstřebat a byla účinná. Postřik se také lépe aplikuje, když je bezvětří.

Jak předejít další tvorbě mechu

Z dosahu střechy pokud možno odstraňte přesahující větve stromů, které blokují sluneční světlo. Povrch střešní krytiny se také snažte udržovat v průběhu sezony čistý. Pravidelně se zbavujte napadaného listí nebo větví. O mechu je také známo, že nevyrůstá v blízkosti měděného kovu. Na svou střechu si tedy můžete nechat nainstalovat zinkové či měděné pásy, které růstu řas a mechu zabraňují. Někdy pomůže i obyčejný měděný proužek plechu. Dále čtěte: Okrasné trávy zpestří každý šedý kout. Navíc jsou velmi nenáročné.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu