|  BYDLENÍ
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Interier
Z pohovky byste měli vidět pokud možno co největší část pokoje 

Jak si vytvořit stylové posezení v obýváku, ve kterém se budete cítit příjemně. Dodržte několik zásad

19. srpna 2020 10:42 / Depositphotos
 0   0
Bez pohodlné pohovky si dokážeme představit obývací pokoj jen stěží. Přestože je klíčovým prvkem celé místnosti, sama o sobě většinou k usazení většího počtu lidí nestačí. Oživit ji dokáže praktický nábytek. Pro který se rozhodnout a jak jej v pokoji správně rozmístit? Poradíme vám.

Sedací souprava ovlivňuje základní uspořádání i atmosféru celého pokoje. Pokud například nasměrujete jednoduchou rovnou pohovku na televizi, je nad očekávání jasné, jakým způsobem se zde bude čas strávený s rodinou i hosty odvíjet. V menším pokoji je ideální postavit sedačku do rohu tak, aby hleděla přes co největší část pokoje. Bude díky tomu působit větší. Nikdy by však neměla stát zády ke dveřím.

Nejlepší je úhel 90 stupňů

Pokud žijete v domnění, že si nejlépe s ostatními popovídáte, když postavíte naproti pohovce dvě křesla, jste na omylu. Nejpříjemnější posezení je totiž podle odborníků v úhlu 90 stupňů. Řešením může být rohová sedací souprava ve tvaru písmene L, která poskytuje dostatek míst k sezení, úložný prostor, nebo se dá roztáhnout a nabídnout tak příležitostné spaní pro hosty. Majitelé větších prostor si mohou dovolit sedačku ve tvaru U doplněnou dalším vybavením.

V místnosti bychom totiž měli mít alespoň dvě skupiny míst, kde se dá sedět, nejlépe pak tři. Velikost, tvar i rozmístění jednotlivých prvků sedacího nábytku je vždy nutné vybírat s ohledem na prostory a budoucí možnosti využití. Pohovku lze doplnit menšími křesílky, pohodlným ušákem, houpacím křeslem, taburety, pufy či vaky k sezení.

Kvalitní křeslo je základ

S pořízením pohodlného křesla nikdy nešlápnete vedle. Může být totiž součástí centrálního sezení, ale také odpočinkového koutku na čtení. Je praktické doplnit jej podnožkou nebo pleteným pufem. Velmi moderní jsou v dnešní době také tzv. barrel back křesla, která mají zádovou opěrku spojenou s područkami do tvaru půlkruhu. Nenabízí však tolik pohodlí.

Zajímavým doplňkem pohovky v obýváku může být také praktická a stylová lavice, nejlépe s elegantním čalouněním. Zčásti může posloužit jako podnožka, zčásti jako místo na sezení. Do prostorných pokojů se také skvěle hodí dvě pohovky postavené kolmo nebo naproti sobě.

Nejlépe působí pohovky a křesílka z různých materiálů, kdy jedna z věcí je vysloveně kontrastní. Doplněny mohou být stolky v různých výškách nebo v různých tvarech. Ať už zvolíte sezení jakékoliv, vždy je třeba myslet na to, aby byl mezi jednotlivými sedacími prvky dostatek místa a prostor vypadal vzdušně. Nejlepší je uspořádat sezení do kruhu.

Jak určit počet míst k sezení

Při vybavování obýváku je vždy třeba zohlednit počet členů domácnosti. Když se večer sejde v pokoji celá rodina, každý by měl mít možnost se pohodlně usadit, v lepším případě se i natáhnout. Ideální pak je, pokud nabízí obývací pokoj zázemí také pro další dva případné návštěvníky. Dále čtěte: Vysoké stropy jako přednost. Naučte se je v bytě využít na maximum.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu