|  BYDLENÍ
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Exterier
Textilie by měly mít i na terase své čestné místo 

Venkovní koberec na terase odolá slunci i dešti. Budete si připadat jako v obýváku

06. srpna 2020 18:06 / Depositphotos
 0   0
Chcete si ještě více zútulnit svůj balkon nebo terasu? Kromě hřejivých polštářků a romantického osvětlení nezapomeňte ani na venkovní koberec. Nevadí mu slunce ani déšť, naopak vás příjemně zahřeje od nohou, což oceníte zejména při večerním posezení.

Venkovní neboli outdoorové koberce se vyrábějí z odolných materiálů. Příkladem je polypropylen, jehož vlákna se barví už při výrobě - tím pádem koberci nijak nevadí, že zmokne nebo na něj celé léto praží slunce. Umělý koberec zůstává barevně stálý a především je nenasákavý. Nemusíte se tedy bát, že jej budete muset strhávat, pokud na něj omylem vylijite víno, kávu nebo sklenici džusu.

Na výběr jsou i přírodniny

Kdo dává přednost přírodním materiálům, přichází v úvahu sisal, kokos nebo bambus. Všechny tyto přírodniny odolají občasnému dešti i vzdušné vlhkosti, při dlouhodobějších slotách je ale lepší je sbalit a schovat, aby tolik nenavlhly.

Venkovní koberec lze stejně jako koberec do interiéru pořídit v metráži nebo zvolit kusovou variantu. Časté jsou především běhouny. Protože se vyrábějí v nejrůznějších barvách i vzorech, snadno je lze přizpůsobit stylu, v němž máte balkon, terasu či pergolu zařízenou.

Umělý trávník nebo oboustranný design

Oblíbeným typem se stala už před lety umělá náhrada trávníku, kterou seženete s nižším i vyšším vlasem. Kromě zelených odstínů se však hodí do exteriéru i klasická hnědá, ostatní dekory jsou pak otázkou stávajícího zařízení i vlastního vkusu. Některé kusové koberce jsou doslova designovými kousky, vyvinutými přímo pro děti. Další typy koberců pak nabízejí výrobci v oboustranné variantě. I z toho důvodu si je oblíbili také majitelé bazénů nebo chalup. Především k bazénům se hodí ty, které jsou opatřeny nopy, jež lépe odvádějí vodu.

Péče o koberec není náročná

Venkovní koberec může vypadat i za několik let stále jako nový. Ovšem v případě, že na něm nenecháte zaschnout skvrny od jídla či pití. Stejně jako u interiérového koberce je třeba jednat hned a fleky vyčistit za pomocí návodu. Každý koberec se totiž čistí trochu jiným způsobem, roli hraje především druh materiálu. Na běžné nečistoty ale dobře zafunguje obyčejná voda s mýdlovým roztokem.

Na konci sezony je obvykle nutné koberec vyčistit speciálním suchým práškem, poté jednoduše svinout a uskladnit v garáži či v kůlně. Ani venkovní koberec by se totiž nikdy neměl skladovat navlhlý. Dále čtěte: Zbavte se klíšťat z okolí domu. Zaměřte se na jejich oblíbená místa.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu