|  BYDLENÍ
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Koupelna
Dekor dřeva se skvěle hodí i na obložení stěn v koupelně 

Velkoformátová dlažba sluší i malým koupelnám. Dokáže je opticky zvětšit

21. srpna 2020 11:40 / Depositphotos
 0   0
Velkoformátová dlažba včetně obkladů se drží na špici už řadu let a rozhodně má budoucnost. Díky tomu, že prostor sjednotí a opticky zvětší, dostává zelenou především v koupelnách. Světlé odstíny, které je dokonale prosvětlí, nejlépe vyniknou v kombinaci s mozaikou.

Pokud se bavíme o velkoformátových dlaždicích, řeč je o velikostech 30 x 60, 60 x 60 či 80 x 80 centimetrů. Keramická prkna jsou však k dostání i v délkách 20 x 120 a dokonce 150 x 320 centimetrů. Přestože se větší kusy keramiky hodí prakticky do jakýchkoliv prostor, vyžadují rovný povrch a skutečně precizní práci. Je třeba říct, že ani průměrně zručný domácí kutil ji obvykle na první dobrou nezvládne.

Nerovnosti umí zkazit celkový dojem

Rozhodně je lepší, najmout si na stavbu či rekonstrukci koupelny zkušeného řemeslníka nebo prověřenou stavební firmu. Nerovnosti totiž vypadají u velkých formátů odpudivě a práce pak působí nekvalitně. U složitějších ploch je navíc lepší pracovat s grafickým návrhem, aby dlaždice nebyly položeny nesouměrně.

Velkoformátová keramika se hodí do všech domácností, kde je kladen důraz na vzhled a styl. Obklady a dlažby totiž působí na pohled uhlazeně a čistě. Malý interiér sjednotí, a ten pak ve finále vypadá uceleněji a prostorněji. Díky svému impozantnímu rozměru a skvostnému designu dodají velké dlaždice interiéru punc luxusu.

Oblíbený je dekor dřeva i betonu

Největší oblibu sklízejí velkoformátové dlaždice v dekoru dřeva, věrné napodobeniny prken, starého rustikálního dřeva, parket, ale také betonu. Hovoří pro ně také snadnější údržba. V tak frekventované místnosti, jakou je koupelna, může být totiž díky nim jen minimum spár.

Pokud vás neláká obložit velkým formátem podlahu i stěny, nebojte se jej zkombinovat s dalšími rozměry. Sladit je lze i s menšími formáty, s výběrem vám může pomoci přímo výrobce či prodejce. Pro architektonicky čistý vzhled je totiž důležité, aby všechny spáry v mísnosti na sebe přirozeně navazovaly. Dále čtěte: Rez na dlaždicích nebo ve vaně účinně zlikvidují i domácí pomocníci.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu