Jak jednoduše odstranit skvrny z oblečení

Tipy a inspirace 22. srpna 2020 | 08:16 — Monika Moorová
Skvrny na oblečení trápí každou hospodyňku. Existují docela účinné fígly, jak se zažloutlých či mastných fleků rychle a levně zbavit. Připravili jsme pro vás tipy, které vám pomůžou v každodenním boji se špinavým prádlem.
Další 4 fotografie v galerii
Někdy stačí opravdu málo a skvrna je pryč / Depositphotos

Máte na svém oblíbeném svetru skvrnu od červeného vína, od alkoholu nebo džusu? Ať už se polijete čímkoliv, zásadní je být co nejrychlejší. Je jedno, zda jde o koberec, ubrus či oblečení, postup je vždy stejný. 

Skvrny od trávy

Vyčistíte jednoduše pomocí octa. Namočte zašpiněné oblečení do octové lázně – 3 lžíce octa na litr vody a nechte pár hodin odmočit. Poté stačí vyprat na standardní prací program.

Mastnota

S mastnotou si poradí obyčejná soda. Naneste ji jen na skvrny, které předem namočte. Sodu nechte působit ideálně přes noc.

Červené víno

Skvrny od červeného vína dokáže odstranit víno bílé. Skvrnu rychle vysušte ubrouskem a poté potřete bílým vínem a posypte trochou soli. Takto zašpiněné oblečení můžete vyprat v mléce, které si s vínem také umí poradit.

Skvrny od krve

Skvrny od krve vyčistíte pomocí peroxidu vodíku (3% roztok). Ten ale použijte pouze na bílé nebo světlé prádlo, jelikož má bělící účinky. Další alternativou je zaschlou krev namočit a posolit, poté odmočit v octové lázni.

Pot

Pot dokáže některé oblečení téměř zničit. Choulostivé jsou zejména lněné, plátěné nebo jemné hedvábné materiály. Skvrny vzniklé pocením zkuste odstranit pomocí šťávy z citronu, která je vhodná na bílé i barevné prádlo. Do litru teplé vody přidejte šťávu z min. jednoho citronu, nebo 10 g kyseliny citronové v prášku. Nechte hodinu odmočit a poté vyperte.

Červená rtěnka

Červená rtěnka je sice sexy, ale ne, když ji máte na bílém límečku halenky. Vyčistit ji můžete snadno pomocí vlhčených dětských ubrousků, které mějte pro tento případ po ruce.

Make-up

Fleky od make-upu jsou dalším nepřítelem č. 1 dámských halenek. Určitě zabere čištění sodou, nebo zkuste netradiční pěnu na holení, která také dokáže divy.

Inkoust

Fleky od inkoustu patří mezi ty opravdu odolné. Vyčistit je můžete pomocí mléka, octa nebo sody. Poté vyperte za pomoci pracího prášku v pračce.

Žvýkačka

Znáte to. Malé děti si ze školy často přinesou žvýkačku nalepenou nejenom ve vlasech, ale také na oblečení. Pouhým praním žvýkačku rozhodně neodstraníte. Zkušené matky malých raubířů doporučují dva způsoby odstranění. Prvním je nakapání pár kapek odlakovače na nehty na žvýkačku, chvíli nechat působit a poté kartáčkem očistit a dát prát. Druhým je zamražení postiženého oděvu a následné vydrolení žvýkačky.

Nezapomeňte, že...

Skvrnu začněte čistit co nejdříve. Bez ohledu na zdroj zašpinění je v první řadě důležitá rychlost. Pokud zasáhnete dříve, než se špína vsákne do vláken, máte skoro vyhráno. Ihned při zašpinění otřete skvrnu alespoň ubrouskem a pořádně vysušte.

Skvrnu neroztírejte, ale nechejte do ubrousku pouze nasát. Často si se skvrnami poradí i obyčejná mýdlová voda, do které dejte prádlo odmočit na několik hodin. Poté klasicky vyperte. Potřebujete vyčistit matraci od skvrn a zápachu? Máme pro vás ten nejjednoduší způsob.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu