|  BYDLENÍ
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Tipy a inspirace
Čištění matrace není nijak náročné, chce to jen čas 

Nejjednodušší způsob, jak vyčistit matraci od skvrn a zápachu

09. srpna 2020 11:47 / Depositphotos
 2   0
I když vypadá matrace na první pohled čistá, čistá rozhodně není. Vsakuje do sebe pot, výměšky slin, když jsme nachlazení, tak i hlen, který nám vytéká z nosu. Přestože ji chrání prostěradlo, vstřebává do sebe prach i roztoče. Nemůžeme se proto divit, že začne matrace po čase zapáchat.

Podle doporučení odborníků bychom měli čistit matraci každý měsíc. Frekvenci lze ale samozřejmě přizpůsobit ročnímu období, aktuálnímu zdravotnímu stavu nebo skutečnosti, jestli například sdílíme lůžko se zvířecím miláčkem. To všechno má totiž na průběžné znečištění matrace velký vliv.

Na čištění matrace není potřeba shánět žádné chemikálie. Mnohem jednodušší je sáhnout do vlastních zásob a obětovat čtvrt hodinku času. I ta nám bude stačit k tomu, abychom matraci zbavili zásadních nečistot a uléhali na ni večer s lepším pocitem. Existuje několik způsobů, jak vyčistit matraci snadno a rychle.

Postup čištění matrace

Každému čištění předchází důkladné vysátí matrace, kdy ji zbavíte veškerého nánosu prachu. Zvláštní pozornost věnujte záhybům a prošívání, nezapomeňte ani na boky matrace. Spodní stranu si nechejte nakonec.

Zápach pohltí jedlá soda

Abyste matraci zbavili zápachu, mazu i tělních tekutin, použijte jedlou sodu. Přes sítko ji nasypte ve vyšší vrstvě na matraci a kartáčem zapracujte dovnitř. Nechte působit minimálně půl hodiny, ale klidně i několik hodin. Soda se dostane i pod povrch matrace a nečistoty účinně pohltí. Pokud chcete navíc matraci provonět, přidejte k sodě několik kapek esenciálního oleje. Dále čtěte: Provoňte si místnost vůní, která se do ní nejvíce hodí. Obýváku svědčí šeřík i vanilka, ložnici zase meduňka.

Skvrny vybělí peroxid vodíku

Po uplynutí stanovené doby matraci znovu pořádně vysajte. Pokud na ní zůstaly fleky nebo má její barva do původní bílé daleko, připravte se ještě na mokré čištění. Nachystejte si znovu jedlou sodu, peroxid vodíku a tekuté mýdlo nebo mycí prostředek na nádobí. Tři lžíce jedlé sody smíchejte s 5 ml peroxidu vodíku. Jakmile se soda rozpustí, přidejte kapku mýdla a protřepejte. Směs nalijte do rozprašovače a nastříkejte na skvrny, případně celou matraci. Nechte alespoň 15 minut působit a poté zbytky směsi vysajte.

Vyzkoušejte silné účinky páry

Výborným pomocníkem při čištění matrací je i parní čistič, který likviduje bakterie pomocí páry. Poté ale nezapomeňte nechat matraci pořádně vyvětrat, aby se na ní nezačala tvořit plíseň.

Jak se vyhnout důkladnému čištění

Prevence je základ. Pokud si chcete čištění matrace co nejvíce zjednodušit, je nejlepší spát na matraci s potahem, který je ještě krytý chráničem matrace. Obojí lze totiž jednoduše vyprat v pračce. Platí, že už při praní na 60 °C se zničí nežádoucí bakterie a alergeny. Zatuchnutí matrace pak zabráníte tím, že ji budete pravidelně větrat.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu