|  BYDLENÍ
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Koupelna
Octový čistič si lze připravit i doma, není to nic složitého 

Dokonale čistá koupelna snadno a rychle. Při úklidu si vystačíte s jedinou surovinou

07. srpna 2020 08:49 / Depositphotos
 48   0
Naleštěná zrcadla, zářivé vodovodní baterie i sprchové růžice i dokonale čistá toaleta i umyvadlo. Tak by měla vypadat perfektně uklizená koupelna. Není to nic složitého a ještě to zvládnete pomocí jednoho jediného čističe. Ten si můžete buď koupit, nebo si ho doma vyrobit.

Tajemství uklizené koupelny spočívá v octovém čističi. Jde o naprosto univerzálního pomocníka, který si poradí s nánosy vápence, močovým kamenem i mýdlovými usazeninami. A ještě vám pomůže uvolnit odpady.

Octový čistič pořídíte v každé drogerii a stojí doslova pár korun. Pokud jste však fanoušky domácích produktů, klidně si jej vyrobte i sami. Musíte ale počítat s tím, že to zabere nějaký čas. Získáte ale stoprocentně přírodní a silný čistič, který se na rozdíl od saponátů dobře oplachuje.

Výroba domácího octového čističe

Pokud se rozhodnete si octový čistič vyrobit, musíte si obstarat pár věcí:

  • běžný kvasný 8% ocet
  • slupky ze dvou vymačkaných citronů
  • esenciální olej tea tree
  • vysokoprocentní alkohol
  • větší uzavíratelnou sklenici
  • rozprašovač s pumpičkou na hotový čistič

Do sklenice nalijte zhruba do poloviny ocet (někdo dává vodu s octem v poměru 1 : 1). Do octa vložte na kousky nakrájenou citronovou slupku. Časem docela nabobtná, tak nedávejte citronu příliš. Měla by být stále potopená. Přidat můžete i slupky z pomerančů nebo limetek. Uzavřenou sklenici dejte do temna.

Jednou týdně obsah sklenice točivým pohybem promíchejte, ať slupky lépe macerují a aroma se rovnoměrněji rozšíří do octa. Citrony postupem času překryjí silný pach octa. Nechejte takto uležet alespoň měsíc, ideálně však tři měsíce. Pak směs sceďte, přidejte malého panáka vysokoprocentního alkoholu a 10 kapek éterického oleje tea tree. Hotovou směs přelijte do láhve s rozprašovačem.

Čistí a leští zrcadla

Octový čistič vám výborně vyleští zrcadla. Nastříkejte na zrcadlo ze vzdálenosti 15-20 cm. Setřete hadříkem bez chlupů.

Odstraňuje usazeniny mýdla ze sprchových závěsů

Čas od času je třeba vyčistit i sprchový závěs. Zbytkové mýdlo se smíchá s nečistotami a při nedostatečném větrání se může objevit i plíseň. U pevného sprchového koutu ze skla nebo plastu je postup jasný. Ale jak vyčistit závěs? Jeho čištění je naštěstí jednoduché – použijte do pračky trochu octového čističe a tekutý prací prostředek a navolte program na jemné prádlo. Pak už stačí závěs jen pověsit.

Pokud nechcete používat pračku, můžete závěs vyčistit i ručně. Dejte ho do kbelíku s teplou vodou, přidejte trochu octového čističe a nechejte odstát přes noc. Druhý den ráno závěs opláchněte a ještě mokrý pověste. Budete ho mít nejen čistý, ale provoníte si celou koupelnu.

Naleštěné chromové baterie, nerez i dlaždice

Nastříkejte octový čistič na znečištěný povrch ze vzdálenosti 15-20 cm. Setřete hadříkem bez chlupů nebo houbou. Nepoužívejte na přírodní mramor, břidlici nebo porézní povrchy z vápence.

Odstraňuje nánosy vápence z vodovodních baterií

Namočte hadřík nebo papírový ručník v koncentrovaném octovém přípravku a omotejte baterii na 10 minut. Po odstranění usazeniny setřete nebo opláchněte.

Sprchové růžice jako nové

Ponořte pochromovanou růžici do nádobky s roztokem ¼ litru přípravku a 1 litru vody a ponechte 15 min ve vroucí vodě. Pro plastové sprchy smíchejte stejné množství přípravku a horké vody a ponořte růžici na dobu jedné hodiny do roztoku. Růžici důkladně před použitím propláchněte. Pravidelné čištění každých 6 měsíců zabrání narůstání vápenatých usazenin.

Uvolňuje odpady a odstraňuje pachy z nich

Nasypejte hrstku jedlé sody do odpadu a zalijte ¼ l přípravku. Když přestane bublat, propláchněte horkou vodou. Pokud je potřeba, opakujte znovu, dokud odpad volně neodtéká.

Hřebeny a kartáče jako ze škatulky

Vložte kartáče i hřebeny do vodní lázně s octovým čističem. Nechejte je tam pár hodin ležet a pak je opláchněte pod tekoucí vodou. Budou opět hezky čisté.

Čistí WC mísy

Nalijte na stěny mísy a do mísy cca 100 ml octového čističe a nechejte působit minimálně 15 minut, poté očistěte kartáčem a spláchněte. Pokud chcete odstranit usazeniny vodního kamene ze dna mísy, pokuste se nejprve vytlačit WC kartáčem většinu vody z mísy do odpadu. Poté nalijte do mísy cca ¼ litru čističe a nechejte působit nejlépe přes noc. Poté očistěte kartáčem a spláchněte. O tom, jak při výběru dlažby do koupelny nešlápnout vedle, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu