|  BYDLENÍ
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Interier
Postavte dětem něco jako domeček 

Jak zařídit, aby se děti večer těšily do postele. Zaměřte se na postýlku

19. července 2020 17:38 / Depositphotos
 0   0
Zaměřte se na pokojíček a především na samotnou postel. Nejnovějším trendem jsou postele v podobě domečku, ve kterých se děti cítí bezpečně a navíc vymezují prostor jen pro ně, což děti milují, jelikož cítí, že i ony mají své místo. Vyrobit ji můžete dokonce vy sami!

Prázdniny jsou ideální dobou na přestavbu dětského pokojíčku, nebo alespoň na drobné změny. Vy budete mít na vše mnohem více času a až se děti vrátí od babičky nebo z tábora, budou ze změny nadšené.

Přizpůsobte pokoj dětským potřebám

Děti žijí v pohádkách, v říši fantazie, a pokud jim nedopřejete dostatečné množství podnětů, nebudou se cítit dobře ani přes den, ani v době těsně před usínáním. Je postel vašeho dítěte stejná jako ta vaše? Vám se možná líbí, ale děti mají úplně jiné požadavky.

Domek na spaní i na hraní

Každé dítě miluje bunkry a všemožné domečky, a proto možná i vy často přehazujete deky přes dvě židle, z polštářů na gauči tvoříte provizorní úkryt, nebo máte neustále přes sušák na prádlo pověšené prostěradlo, protože si tam vaše děti chtějí hrát. Proč jim tedy neudělat oficiální domek, ve kterém si mohou přes den hrát a v noci do něj s radostí ulehnout?

Stlučte ho ze dřeva

Jestliže zvažujete pořízení úplně nové postele, kupte klidně jen úplně obyčejnou dětskou postel bez čela a mantinelů. Z dřevěných hranolů stlučte rám domečku a střechy, který připevněte na postel, anebo můžete celý domek vyrobit sami a koupit do něj jen matraci. V druhém případě nejste ničím omezeni, můžete klidně vybrat atypickou matraci, zvolit si vlastní výšku postele a barvu dřeva. Návodů je na internetu nespočet. Fotografie podomácku vyrobených postelí najdete na konci článku v galerii.

Použijte plastové trubky

Na obyčejnou postel můžete vytvořit i rám z plastových trubek, které spojíte plastovými koleny. Vytvořit můžete jakýkoliv tvar, stačí si vše dobře odměřit, nařezat a spojit. Poté už jen potáhnete látkou dle výběru a máte hotovo.

Přetvořte bývalou palandu

Nemusíte se však držet jen výroby dřevěného nebo plastového rámu, i když právě ty vypadají opravdu jako pravý dům. Pokud si nemůžete stavbu dřevěného domku dovolit, nebo se na výrobu necítíte, vystačíte si i se starou palandou a látkou. Horní část palandy uřízněte tak, aby vám zbyla postel na nízkých nohách, čímž na dolní posteli zůstanou čtyři celkem vysoké dřevěné hranoly. Ty se vám právě budou ve výrobě domku hodit!

Pak už jen kupte pevnou látku, která se vám bude líbit, a potáhněte s ní boky a nově i střechu postele. Postel sice nevypadá úplně jako domek, ale jako úkryt bude dozajista fungovat skvěle.

 

Domek jako dekorace

Domeček, který vytvoříte, bude vašim dětem sloužit nejen jako ideální místo na hraní a spaní, ale pokud přes něj přehodíte síťku, může vaše děti přes noc ochránit i před bodavým hmyzem. Můžete domek nechat jen tak, nebo na něj vyrobit i zatemňovací plachtu a na jednotlivé dřevěné hranoly namotat světýlka, aby si mohly děti hrát i po tmě.

Vzpomeňte si na vlastní dětství. Milovali jste stavění bunkrů z větví? Zabedňovali jste se na každém místě, které k tomu svádělo? Říkáte si, co byste vy tenkrát dali za vlastní domek? Pak neváhejte a tuhle radost dopřejte svým dětem. Psali jsme také: Jedovaté rostliny, kterých se doma v případě malých dětí raději vyvarujte.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu