|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
V Česku zoufale chybí pracovní síly 

Do Česka už dorazilo přes sto tisíc Ukrajinců. Pro naši ekonomiku to může být paradoxně vzpruha

07. března 2022 10:50 / Pixabay
 0   0
Za jedenáct dní od začátku ruské agrese proti Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí, oznámil dnes vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do ČR kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na 100.000. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle pražského primátora Hřiba Kongresové centrum v neděli odbavilo 3284 lidí, 180 z nich zajistilo ubytování.

 

Mezi uprchlíky, kteří se do Česka dostávají vlakem, autobusy i auty, podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku. "Počet není přesný, je to odhad," uvedl ministr a předseda Ústředního krizového štábu. Po jeho pátečním jednání Rakušan uváděl, že podle odhadů je v Česku 50.000 uprchlíků z Ukrajiny.

Asistenční středisko pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v pražském Kongresovém centru jen v neděli odbavilo 3284 lidí, 180 z nich zajistilo ubytování. Od začátku ruské invaze hlavní město už evidovalo 11.851 osob, dalších několik stovek Ukrajinců autobusy rozvezly do jiných, méně vytížených krajů. O víkendu uprchlíci zamířili k registraci do Královéhradeckého či Libereckého kraje.

V této souvislosti je nyní často slyšet názor, že Fialova vláda vydává na pomoc Ukrajině až příliš veřejných peněz, zatímco vůči českým občanům je skoupá. Jak píše web faei.cz i v nejvyšších politických patrech se objevilo stanovisko, které tomuto názoru přitakává. Ukrajincům totiž prý vláda pomáhá na úkor vlastních občanů. Jak velký je ale ten „úkor“? 

Podle finančních expertů stát zatím na pomoc Ukrajině, i třeba ukrajinským uprchlíkům, vyčlenil 2,5 miliardy korun. Neznamená to, že tyto peníze už veškeré utratil. Dal si je spíše „stranou“, aby měl na uhrazení i možných budoucích výdajů. Zatím totiž například nelze odhadovat, jaké bude konečné číslo uprchlíků, kteří do Česka přijdou. Dosud skutečně realizované výdaje na pomoc Ukrajině jsou tedy citelně nižší než 2,5 miliardy korun.

Pokud to tedy nakonec bude výdaj 2,5 miliardy korun, jak zásadní je z hlediska státního rozpočtu? Příjmy státního rozpočtu mají podle návrhu, který rámcově schválila Sněmovna, letos činit 1613,2 miliardy korun. Takže „extra“ výdaj 2,5 miliardy korun odpovídá třeba tomu, jako když člověk s příjmem 30 000 Kč čistého měsíčně vydá v daném měsíci navíc 46,50 koruny, píše ekonom Lukáš Kovanda. 

Ekonomové se shodují, že pro Českou republiku by bylo jedině dobře, kdyby uprchlíci v Česku zůstali. Před propuknutím ukrajinské války se vedla intenzivní debata, jak do Česka dostat více pracovníků právě ze zemí, jako je Ukrajina, tedy z podobného civilizačního okruhu. Ze zemí, s jejichž pracovníky má Česko dlouhodobě dobrou zkušenost. Česko je obrovský nedostatek pracovních míst. Tyto pozice budou moci obsazovat Ukrajinci, kteří se tu usadí. Nebudou tak nijak trvale zatěžovat české daňové poplatníky, naopak budou ekonomice vzpruhou v těžkých časech, které ji tak jako tak čekají. Sankce proti ruským oligarchům. Speciální úderné týmy budou zabavovat jachty a paláce ruských superboháčů.

Zdroj: ceske noviny.cz, echo24.cz, novinky.cz, faei.cz, lukaskovanda.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu