|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Rusové zešíleli, říká Dana Drábová 

Jaderné elektrárny vydrží hodně, ale nejsou stavěny na intenzivní odstřelování, říká Dana Drábová

04. března 2022 10:05 / Se svolením Face To Face
 0   0
Při ruském útoku byl zasažen jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, uvedlo ukrajinské ministerstvo energetiky. V areálu vypukl požár, podle ukrajinské služby pro mimořádné situace oheň vzplál ve výcvikové budově. Požár se podle agentury Reuters podařilo uhasit.

Mám čerstvé zprávy od kolegů z Ukrajiny. Zatím dobrý tweetuje Dana Drábová

 

 

Ruská agentura RIA Novosti uvedla, že jeden z bloků elektrárny byl odstaven. Server televize Ukraina24 ale citoval šéfa Státního inspektorátu jaderné regulace Olega Korikova, který uvedl, že zastaven je i druhý a třetí blok elektrárny a funguje pouze čtvrtý. Stav škod se zatím podle něj nedá posoudit. Ředitel elektrárny pro agenturu Reuteurs uvedl, že bezpečnost týkající se radiace je v Záporožské jaderné elektrárně na jihovýchodě Ukrajiny zajištěna.

K útoku na elektrárnu se vyjádřila také šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží. Situaci budeme sledovat z první ruky,“ napsala na Twitteru. Rusko útokem na jadernou elektrárnu porušilo ženevské konvence, dodala v Českém rozhlasu. „Jsou porušeny ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů nebo objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem,“ dodala.

„Zatím radiační situace na území elektrárny a v jejím okolí je normální,“ řekla Drábová. Obálky jaderných bloků jsou podle ní naštěstí projektovány tak, aby vydržely pád stíhačky suchoj nebo útok raketou země-země. Pro vysílání CNN Prima NEWS pak Drábová uvedla, že intenzivní odstřelování by elektrárnu poškodit mohlo. Na to stavěny nejsou. Zároveň ale dodala, že by obavy zatím nejsou na místě. 

Intenzivní dělostřeleckou palbu se záměrem ji zničit, by nevydržela, ale jinak vydrží skutečně leccos. I náhodný zásah raketou, by ustála. Kdyby se ale kremelské vedení rozhodlo, že ji zničí, tak se jí to povede. Nedělejme však katastrofické scénáře,“ sdělila Drábová ve vysílání CNN Prima NEWS. Bloky ukrajinské elektrárny jsou podle ní velmi podobné těm v České republice. „S Černobylem to nemá nic společného,“ dodala.

Drábová upozornila, že elektrárna ke svému provozu potřebuje pomocné systémy, které jsou na území elektrárny, a pokud by byly zasaženy, obsluha elektrárny se může dostat do problémů. Jaderná elektrárna podle ní může být odstavena během desítek sekund, dál se pak musí chladit, ale na to jsou elektrárny připravené. Závažné pro Ukrajinu může být, že záporožská elektrárna dodává podstatnou část elektřiny pro Ukrajinu, uvedla. „Bude-li celá odstavena, bude to znamenat nějaké problémy v zásobování lidí elektřinou,“ dodala Drábová pro ČRo. Putinův útok totálně změní Evropu. Finsko a Švédsko jsou jednou nohou v NATO.

Zdroj: cnniprima.cz, irozhlas.cz, ceskatelevize.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu