|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Ostatní
Starklink udržuje Ukrajinu v chodu 

Podaří se Ukrajině udržet v chodu Starlink, který jí daroval Elon Musk? Potřebuje na to především energii

03. března 2022 17:58 / SpaceX
 0   0
Ukrajina má nyní skvělý Muskův internet Starlink. Jenomže je otázkou, jak dlouho se ho podaří udržet v chodu, tedy jak dlouho ještě vydrží Ukrajina být on-line.

Ruské útoky na Ukrajinu si při invazi do země i nadále vybírají životy a ničí infrastrukturu. To byl i důvod, proč Elon Musk neváhal Ukrajině pomoci s připojením ke své síti Starlink a poslal Ukrajině i potřebný hardware, informoval o tom server Live Science.

On-line služby zachrání generátory

"@elonmusk @SpaceX @SpaceXStarlink mnoho díky! Starlink udržuje naše města propojená a záchranné služby zachraňují životy! S ruskými útoky na naši infrastrukturu potřebujeme generátory, které udrží Starlink a život zachraňující služby on-line - nápady?" napsal na Twitteru ukrajinský vicepremiér a ministr digitální transformace Mychajlo Fedorov.

 

Právě Fedorov přináší důležitý pohled na věc. I když Starlink funguje bez potřeby tradiční internetové infrastruktury, hardware na Zemi stále potřebuje energii. A jak pokračují ruské útoky, bude energetická infrastruktura stále ohroženější.

Fedorov ve svém prohlášení veřejně požádal o pomoc při získávání generátorů, aby byl Starlink pro Ukrajince stále přístupný. A odpověděl mu sám Musk. "Solární panely + baterie jsou lepší než generátor, protože nevzniká ani žádné teplo ani kouř a nedochází palivo," napsal na Twitter.

Zůstat on-line je pro Ukrajinu klíčové

Internetové připojení umožňuje totiž to, co Fedorov popsal jako "život zachraňující“ komunikaci, ať už mezi rozdělenými členy rodiny nebo týmy první pomoci, které se snaží lokalizovat zraněnou osobu. Přístup k internetu je klíčovou součástí pro ty, kdo na Ukrajině bojují o přežití a proti invazi.

Starlink na Ukrajině leží v žaludku Rusům. Šéf Roscosmosu Dmitrij Rogodin se dokonce nebál napsat, že "když Rusko realizuje své nejvyšší národní zájmy na území Ukrajiny, objeví se @elonmusk se svým Starlinkem, o kterém dříve tvrdil, že je čistě civilní. Varoval jsem před tím, ale naši muskofilové řekli, že on je světlo světa kosmonautiky. Tady vidíte, jakou si vybral stranu. Ani mu to osobně nevyčítám. Tohle je Západ, kterému bychom nikdy neměli věřit,“ dodal Rogozin. Také čtěte: Co kdyby Mezinárodní vesmírná stanice nekontrolovaně spadla do Evropy. Z Ruska se ozývají další výhružky.

Zdroj: Live Science, Space.

Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu