|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Zahraniční
Třetí světová válka by byla jaderná a zničující, uvedl tento týden Sergej Lavrov 

Lavrov svět vyděsil, mluvčí Kremlu scénář jaderného útoku odmítla

03. března 2022 09:49 / Depositphotos
 0   0
Ruský prezident Vladimir Putin v neděli nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Šlo podle něj o reakci na "agresivní prohlášení" vedoucích představitelů členských zemí Severoatlantické aliance na adresu Ruska a na "nelegitimní sankce", přijímané Západem po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Znáte tváře čtyř nejdůležitějších válečných zločinců dneška? Ruský diktátor Vladimir Putin & ministr obrany Sergej Šojgu, náčelník generálního štábu ozbrojených sil RF Valerij Gerasimov a ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dříve či později musí skončit před mezinárodní tribunálem, říká český hostorik a novinář Pavel Žáček.

 

 

Okamžitě se začaly šířit obavy, že by ruský prezident mohl vojenské selhání na Ukrajině řešit třeba i za použití ruského nukleárního arzenálu. Co tedy přesně znamená uvést zbraně do stavu vysoké pohotovosti? Většina expertů soudí, že jde o sekvenci technických kroků, jež by v krajním případě mohly umožnit vysání onoho osudového rozkazu k vypuštění jaderných raket. Prakticky jde zřejmě zejména o aktivaci pověstného „atomového kufříku“, tedy zařízení, které slouží pro komunikaci ruského prezidenta a vybraných jednotek s jadernými zbraněmi.

Za normálních podmínek je „kufřík“ vypnutý, zatímco nyní se nejspíše nachází ve stavu, kdy lze ono spojení navázat. Obavy, že by mohl prezident Vladimir Putin vydat rozkaz k vypuštění nukleárních raket, není ale podle expertů důvod, neboť to není technicky možné. Ruská jaderná doktrína totiž stanovuje, že takový rozkaz nemůže prezident vydat sám. K tomuto kroku by musel přesvědčit i ministra obrany Sergeje Šojgu a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Situaci se nyní snaží mírnit i mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Podle ní scénář jaderného útoku ze strany Moskvy nebyl na stole. „Vycházíme z předpokladu, že tento apokalyptický scénář se neuskuteční pod žádnou záminkou a za žádných podmínek,“ zodpověděla Zacharovová otázku, na čem závisí, zda Rusko stiskne „nukleární tlačítko“. Podle agentury Ria Novosti to uvedla v kolumbijském rozhlase a reagovala tak na dotaz týkající se dřívějšího výroku svého šéfa Sergeje Lavrova, podle něhož by třetí světová válka byla jaderná a zničující.

„Myslím, že si nás pletete s někým jiným,“ dodala a zmínila přitom Spojené státy. „Pokud jde o použití nukleárních zbraní... v Ruské federaci se o tomto nikdy nemluvilo,“ řekla také rádiu W, které patří pod kolumbijskou rozhlasovou stanici Caracol, píše český rozhlas.

Tento týden zneklidnilo světové politiky prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že třetí jaderná válka byla jaderná a zničující. Lavrov to uvedl v interview, jehož části zveřejnila televize Al-Džazíra a o kterém informovala ruská tisková agentura TASS. Ministr přitom podle TASS poukázal na údajný výrok amerického prezidenta Joe Bidena, že alternativou k tvrdým sankcím, které Washington uvalil na Moskvu, by byla třetí světová válka. Putin nepostupuje podle plánu. Je z toho frustrovaný, tvrdí zpravodajci.

Zdroj: echo24.cz, irozhlas.cz, ceskenoviny.cz

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu