|  ZPRÁVY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Domácí
Ruské akcie se během Putinova projevu propadly až o osmnáct procent 

Putinův projev otřásl světem. Ten největší náraz ale teprve přijde, myslí si ekonom

22. února 2022 07:51 / Pixabay Elchinator
 0   0
Burzy po celém světě se postupně probouzejí do kalného rána, kdy budou obchodníci do svých obchodů zohledňovat situaci na Ukrajině. Ceny ropy letí vzhůru k úrovni 100 dolarů za barel a rubl je vůči koruně právě teď nejslabší v historii.

Ruské akcie i rubl se v reakci na zásadní vystupňování konfliktu na Ukrajině mohutně propadly, jak uvádí například web penize.cz. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který uznal dvě povstalecké republiky na východě Ukrajiny, citelně zvyšuje riziko v celé oblasti. To stahuje dolů jak ruská, tak ukrajinská aktiva. 

Podle tiskové zprávy Lukáše Kovandy se během Putinova televizního vystoupení, v němž svůj přelomový krok oznámil, ruské akcie propadly až o osmnáct procent. Stalo se tak v rámci večerního obchodování po skončení řádných burzovních hodin. Během nich se stěžejní ukazatel moskevské burzy, index MOEX, propadl o takřka jedenáct procent. Jedná se o jeho nejvýraznější pokles od anexe Krymu v březnu 2014.

Rubl se vůči dolaru propadl o více než tři procenta, na nejslabší úroveň od listopadu 2020. Citelně oslabil také vůči české koruně. Vůbec poprvé v historii se dnes koruna prodává za 3,7 a více rublu. V roce 2002 mezi oběma měnami panoval kurs 1:1, od té doby ruská měna trendově vůči koruně oslabuje, až právě na svoji současnou historicky nejslabší úroveň (viz graf).

Podle ekonoma Lukáše Kovandy nelze ale očekávat, že by koruna zůstala vůči citelnému zvýšení rizika imunní. Naopak. Pokud nepočítáme rubl a ukrajinskou hřivnu, patří mezi měny, jež jsou vůči vystupňování konfliktu zranitelné vůbec nejvíce, vedle polského zlotého nebo maďarského forintu. "Vůči euru ale koruna zatím ztrácí poměrně nepatrně. Zítra lze ovšem očekávat výraznější oslabení, až se rozjede obchodování na klíčových devizových trzích. Stejně tak je třeba zítra počítat s propadem akciových trhů všude po světě. Naopak dařit by se mělo tradičním bezpečným útočištím, jako je dolar, americké dluhopisy, švýcarský frank nebo zlato," podotýká ekonom i prostřednictvím webu kurzy.cz.

Pravděpodobnost bankrotu Ruska během příštích pěti let dnes stoupla na přibližně dvacet procent, nejvýše od roku 2016, vyplývá z cenových pohybů na trhu s pojištěním proti platební neschopnosti. Trhy totiž začínají započítávat výrazné zhoršení finanční pozice Ruska vlivem předpokládaných razantních sankcí Západu vůči němu, jež mohou nabýt i podoby odstřižení od mezinárodního platebního systému SWIFT, jejž kontroluje Západ.  

"Bezprostředně však Rusku nahrává vývoj na trhu s ropou. Ta vlivem včerejšího Putinova kroku citelně zdražuje na nejvyšší úroveň od roku 2014. Barel Brentu se včera večer středoevropského času prodával až za 97,30 dolaru za barel. Rusko z vysokých cen ropy profituje, neboť představuje klíčového světového čistého vývozce ropy. Podle ekonomů nelze vyloučit, že už během dnešního dne cena ropy přesáhne psychologickou úroveň 100 dolarů za barel a následně může jít ještě citelně výše. Na obzoru je tak možné zdražení benzínu a nafty v ČR na historická maxima, na ceny kolem 40 korun za litr," dodává Kovanda. Draho je a ještě mnohem dráž bude. Evropská komise přichystala další směrnici.

Zdroj: lukaskovanda.cz, penize.cz, kurzy.cz, Twitter.com, TZ Lukáš Kovanda.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu