|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Rusko útočí, Ukrajinci se začali bránit 

Válka na Ukrajině začíná. Akcie padají, česká koruna prudce oslabuje

24. února 2022 07:26 / Depositphotos
 0   0
Ve čtvrtek ráno ohlásil ruský prezident Vladimir Putin útok na území Ukrajiny. „Rozhodli jsme se spustit zvláštní vojenskou operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil v živém vysílání televize Rossija 24 ruský prezident Vladimir Putin.

Podle tiskové zprávy Lukáše Kovandy bude mít válka primárně geopolitické dopady. "Ale pochopitelně i sociální a ekonomické, zřejmě katastrofální. A to i v dalších částech Evropy, než je Ukrajina. Už brzy ji pocítí třeba i čeští motoristé. Ropa letí nad 100 USD/barel, jak se píše na webu ceskenoviny.cz. Lze očekávat nárůst cen pohonných hmot v ČR k úrovním kolem 40 Kč/l," říká ekonom.

Jak uvádí i na svém webu lukaskovanda.cz, koruna prudce znehodnocuje na letošní minima, což zdražení pohonných hmot jen dále podpoří. "Jen otázkou času se zdá být, než se vrátí nad úroveň 25 Kč/euro. Společně s polským zlotým a maďarským forintem patří totiž koruna mezi měny, které válka na Ukrajině oslabí vůbec nejvíce. Vůči dolaru, bezpečnému útočišti, slábne také euro. Zpevňuje naopak švýcarský frank, který je nyní vůči euru nejsilnější od roku 2015," říká Lukáš Kovanda.

Roli bezpečného útočiště pro časy války vedle amerického dolaru a švýcarského franku učebnicově plní také zlato. V reakci na Putinův vpád na Ukrajinu a tamní vyhlášení stanného práva žlutý kov vzlétl ke svému více než ročnímu maximu. Míří k úrovni 2000 dolarů za troyskou unci.

Akciové trhy dnes podle všeho zažijí volný pád. Válka již poznamenala obchodování v Asii. V Evropě a v USA se teprve řádně obchodovat začne. Dařit se však bude surovinám, nejen ropě. Tedy i třeba akciím těžebních firem. Posílit by také mohli akcie zbrojařských firem. Putinův projev otřásl světem. Ten největší náraz ale teprve přijde.

Zdroj: ceskenoviny.cz, lukaskovanda.cz, TZ Lukáš Kovanda.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu