|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Ostatní
Energetika se měla stát Ruskou vyděračskou kartou 

Projekt Nord Stream je technologickým příkladem toho, jak chtělo Rusko energeticky ovládat Evropu

02. března 2022 14:13 / Depositphotos
 0   0
Jak Nord Stream zapadá do současného válečného konfliktu, ve kterém Rusko napadlo Ukrajinu? Hodně. A do pasti se chytila řada evropských firem i státníků, uvádí server BBC.

Nord Stream 2 je 1200 km dlouhý plynovod pod Baltským mořem, který měl vést plyn z ruského pobřeží poblíž Petrohradu do německého Lubminu. Nord Stream 2 běží paralelně se stávajícím plynovodem Nord Stream, který funguje už od roku 2011. Dohromady by tyto dva plynovody mohly do Evropy dodávat 110 miliard metrů krychlových plynu ročně. To je více než čtvrtina veškerého plynu, který země Evropské unie ročně spotřebují. 

Pro Rusko byl Nord Stream 2 klíčový

Rusko mělo zájem zvýšit dodávky plynu do Evropy ze svých rozsáhlých nalezišť na západě země. A chtělo hlavně podmořský plynovod do Evropy, aby se nemuselo spoléhat na své pozemní plynovody, které vedou přes Polsko a Ukrajinu. Tyto potrubní sítě jednak stárnou a hlavně si Polsko a Ukrajina účtují vysoké tranzitní poplatky.

Server BBC uvádí, že se o Nord Stream 2 se zasazovala před ukrajinskou krizí německá kancléřka Angela Merkelová, která si s Putinem velmi rozuměla. Německo již dováží 35 % plynu, který potřebuje z Ruska, a Merkelová se domnívala, že Nord Stream 2 bude způsob, jak dostat ještě více ruského plynu přímo do Německa.

Kdo vlastní plynovody Nord Stream

To je také velmi důležitá věc. Pěti akcionáři konsorcia Nord Stream jsou ruský Gazprom, německé energetické firmy Wintershall Dea AG a PEG Infrastruktur AG/E.ON,  nizozemská N.V. Nederlandse Gasunie a franouzská energetická společnost ENGIE. Gazprom ovšem drží v projektu plynovodu 51procentní podíl.

Přední německé energetické společnosti Wintershall Dea AG a PEGI/E.ON drží po 15,5 procenta a nizozemská společnost pro infrastrukturu zemního plynu N.V. Nederlandse Gasunie spolu s předním francouzským poskytovatelem energie ENGIE vlastní každý 9procentní podíl. Dohromady mají tedy západní firmy v konsorciu menšinu.

Psali jsme také: Kdo jsou obávaní Vágnerovci? Brutální komanda zabijáků, kteří umírají pro toho, kdo si je zaplatí.

Zdroj: BBC, Nord Stream.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu