|  ZPRÁVY
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Domácí
Itálie zavádí povinné covid pasy pro zaměstnance 

Další omezování svobod. Bez bezinfekčnosti budou hrozit pokuty

17. září 2021 10:06 / Depositphotos
 0   0
Itálie zavádí povinné covid pasy pro zaměstnance. Italové tak budou moci do práce jen s potvrzením o bezinfekčnosti, jinak jim hrozí pokuty i pozastavení platu.

Vyhazov ze zaměstnání, vysoké pokuty, zákaz vstupu do restaurací či nemožnost použití veřejné dopravy. To je jen krátký výčet omezení pro neočkované v nejrůznějších státech světa.

Itálie se nyní stane první evropskou zemí, která bude po všech zaměstnancích požadovat, aby se prokazovali covidovými certifikáty. O novém opatření, podle něhož musí mít každý člověk na pracovišti doklad o očkování proti covidu, zotavení z této nemoci nebo o negativním testu na koronavirus, na svém zasedání rozhodla vláda. Platit začne 15. října, uvedla agentura ANSA. Ministryně pro regionální záležitosti Mariastella Gelminiová už ve středu řekla, že kabinet chce, aby nová pravidla platila pro zaměstnance ve veřejném i soukromém sektoru.

„Směřujeme k zavedení povinného zeleného pasu nejen pro pracovníky ve veřejném sektoru, ale i v tom soukromém. Očkování je jedinou zbraní, kterou proti covidu máme, a infekci můžeme zvládnout jen tak, že naočkujeme většinu populace,“ řekla Gelminiová rozhlasové stanici RAI.

Zaměstnance bez covidového certifikátu může po pěti dnech zaměstnavatel vykázat z práce a pozastavit jim plat. Absence dokladu ale nemůže být důvodem k výpovědi, vyplývá podle agentury Reuters z textu vládního dekretu. Lidé, kteří budou toto nařízení ignorovat a vyrazí bez zeleného pasu do práce, mohou dostat pokutu 600 až 1 500 eur (přibližně 15 až 38 tisíc korun). Otázka povinných covidových pasů rozděluje italskou veřejnost, jejich hlasitým odpůrcem je například šéf opoziční strany Liga Matteo Salvini. Kritici tvrdí, že jde o omezení osobních svobod a plíživý způsob, jak donutit lidi k očkování proti covidu.

Premiér Draghi se ve středu sešel s vedením odborů, aby mu své plány představil. Šéf odborů CGIL Maurizio Landini poté novinářům řekl, že klíčové je pro něj to, aby testy na koronavirus byly dostupné zdarma pro ty, kdo vakcínu odmítají. „Lidé by neměli platit, aby mohli pracovat," uvedl.

Jak se postupuje proti odmítačům očkování v jiných zemích Evropy? V již zmiňované Itálii se musí naočkovat zdravotnický personál. Pokud vakcíny dotyčný odmítne, nesmí přijít do styku s pacienty. Jinými slovy, přichází o zaměstnání.

Ve Francii musejí povinně na vakcínu zaměstnanci nemocnic, pečovatelských ústavů, domovů důchodců a dalších zdravotnických zařízení, záchranky a hasiči. Na to, aby tuto povinnost splnili, mají čas do poloviny září. Pokud tak neučiní, hrozí jim zákaz výkonu povolání.

V Řecku je od poloviny srpna povinné očkování pro personál domovů důchodců a od září pro veškerý zdravotnický personál. V Maďarsku se musí zdravotnicí nechat naočkovat. Nejpozději do 1. září museli dostat první dávku vakcíny. Pokud se nenechají naočkovat, ve zdravotnictví nemohou nadále pracovat.

Ve Velké Británii musí být plně očkováni zaměstnanci domovů důchodců, to zahrnuje i poskytovatele služeb, jako jsou například kadeřníci či dobrovolní pomocníci v těchto domovech. Očkovaný musí být i personál pečovatelských domovů.

Přísné podmínky panují ve Vatikánu. Zde platí od 8. února povinnost očkování pro jeho obyvatele i lidi, kteří ve Vatikánu pracují. Pokud by někdo tohoto nařízení nedbal, hrozí pracovníkovi dokonce výpověď ze zaměstnání.

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra povinnému očkování stejně neutečeme. „Milí odmítači očkování. K dosažení kolektivní imunity i v zimě bude třeba proočkovat přes 90 procent populace. Takže očkování bude nakonec povinné a vás stejně nemine," uvedl Flegr na Twitteru. Čtvrtá vlna začala. Experti řekli, kdy nás čeká povinné očkování.

Zdroj: reuters.com.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu