|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Podle meteorologů by mohla být letošní zima dlouhá a velmi krutá 

Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit

14. září 2021 09:32 / Depositphotos
 0   0
I když je zima ještě relativně daleko, už nyní se dá s jistou mírou pravděpodobnosti odhadnout, jaká bude. Podle meteorologů by mohla být dlouhá a pořádně krutá. Záleží na atmosférickém jevu, který se nedá letos vyloučit.

Otázka ohledně předpovědi na letošní zimu se v poslední době začíná vyskytovat na mnohých fórech a začínají se publikovat i první letošní zimní předpovědi. Minulý rok byla zima nadprůměrná, ale velmi dlouhá a v nížinách sněžilo i v dubnu, kdy se sněhové vločky objevily i v Praze.

Předpověď na letošní zimu vypadá velice nadějně. Nově publikované články o polárním víru, stavu oscilací či QBO začínají vypovídat, že v korelaci s jevem La Niňa nás může čekat přeci jen zajímavá zima, které může od nadprůměrné teplého počasí až po kalamitu přinést cokoliv. 

Jaká tedy bude zima 2021/22? Záleží na tom, jak moc se k nám přiblíží studený polární vír. Tento nepravidelný atmosférický jev už několikrát ovlivnil počasí v Evropě i Severní Americe. Polární vír neboli polární cyklona je oblast nízkého tlaku v horních vrstvách atmosféry, která se vyskytuje kolem obou pólů. Vír z toho severního v minulosti už několikrát ovlivnil počasí v Evropě. Podle meteorologů z webu Severe Weather by k tomu mohlo dojít i během nadcházející zimy, kterou by doprovázely teploty hluboko pod nulou. Pro Česko by to tak znamenalo už druhou tuhou zimu za sebou.

Tu poslední způsobila takzvaná Bestie z východu, což je pojem označující velmi chladné počasí, které se objevuje, když je nad Skandinávií a Arktidou vyšší tlak. Kvůli tomu se dá do pohybu studený vzduch z východu a severovýchodu do západní i střední Evropy.

Letos v únoru se proto teploty v Praze přes den propadaly až k minus 11 stupňům Celsia. Na krušnohorské stanici Rolava v noci na 10. února naměřili meteorologové dokonce 27,2 stupně Celsia. Šlo tak o nejstudenější zimu v Česku za posledních devět let. Pro srovnání – nejnižší teplota na území České republiky byla naměřena 11. února 1929 v Litvínovicích, a to minus 42,2 stupně Celsia.

Zatím není jisté, zda severní polární vítr do Evropy skutečně pronikne, v případě Severní Ameriky je podle meteorologů pravděpodobnost mnohem vyšší. Záležet má na vzdušných proudech nad Atlantským oceánem. Do Evropy proudí málo plynu. Hrozí plynový hladomor i prudké zdražení potravin, varují experti.

Zdroj: severe-weather.eu, cnniprima.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu