|  ZPRÁVY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Domácí
Dánsko na to jde po svém 

Koronavirus už pro nás není nebezpečný. Země ruší veškerá opatření

11. září 2021 08:23 / Depositphotos
 0   0
Dánsko jako první stát Evropské unie po téměř roce a půl zrušilo všechna opatření proti šíření koronaviru v běžném životě. Podle místních úřadů si to země může dovolit díky vysoké proočkovanosti. Omezení stále platí pro vstup do Dánska ze zahraničí.

Dánové mají jasno. Onemocnění covid-19 už nepředstavuje riziko a není se proto nutné kvůli němu omezovat. Při vstupu do restaurací, kin, tělocvičen nebo třeba na sportovní akce se tak už lidé nebudou muset prokazovat covid pasy. „Epidemie je pod kontrolou, máme rekordně vysokou proočkovanost. Proto můžeme zrušit speciální nařízení, která jsme museli zavést v boji proti nemoci COVID-19. Vláda slíbila, že se těchto opatření nebudeme držet déle, než bude nutné," uvedl dánský ministr zdravotnictví Magnus Heunicke.

Dánsko s pěti a půl milionu obyvatel patří mezi očkovací premianty. Kompletní vakcinaci má za sebou téměř 78 procent obyvatel a více než 80 procent dostalo alespoň jednu dávku. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse se v Dánsku koronavirem nakazilo necelých 351.000 lidí a z nich 2604 zemřelo. V zemi nyní v souvislosti s covidem evidují denně průměrně 550 nakažených a dvě úmrtí.

Od 14. srpna lidé nemuseli v zemi nosit ochranu nosu a úst ve veřejné dopravě, se začátkem září se otevřely noční kluby, skončila omezení počtu účastníků veřejných akcí a při návštěvě vnitřních prostor restaurací, posiloven nebo kadeřnictví nebylo nutné předkládat doklad o očkování nebo o negativním testu. Respirátory zůstaly ovšem povinné na letištích a úřady doporučují, aby si je lidé nasadili, pokud jdou k lékaři, do testovacích center nebo do nemocnice. Doporučuje se také dodržovat rozestupy. Dánský ministr zdravotnictví ale nevylučuje možnost, že vláda restrikce v budoucnu zase zavede.

K podobnému kroku jako Dánsko se koncem září chystá také Švédsko s podobně vysokou proočkovaností. Rovněž chce zrušit většinu restrikcí. Situace v Česku se prudce zhoršuje. Experti řekli, kdy nás čeká další lockdown.

Zdroj: fortune.com.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu