|  ZPRÁVY
út 16. dubna, svátek má Irena, zítra Rudolf
Domácí
Ceny pohonných hmot začnou prudce šplhat vzhůru 

Zapomeňte na levné cestování. Benzín zdraží až na dvojnásobek dnešních cen

10. září 2021 08:05 / Depositphotos
 0   0
Ceny pohonných hmot neustále rostou. Ve srovnání s minulým rokem je benzín dražší až o šest korun a nafta o více než čtyři koruny. Podle ekonomů můžeme čekat, že po volbách se ceny opět výrazně zvýší.

Až o 70 centů, tedy přibližně o 18 korun, by mohl už za pár měsíců zdražit každý litr benzinu a nafty prodaný na německých čerpacích stanicích. Důvodem je pomalé plnění vládních cílů v oblasti emisí oxidu uhličitého.  Německá média v čele s magazínem Focus a deníkem Handelsblattse dostala k zatím internímu materiálu německé vlády „Projektionsbericht“, který konstatuje, že Německo výrazně zaostává za vlastními klimatickými cíli i Pařížskou dohodou o klimatu. Projektionsbericht zveřejňuje německá vláda každé dva roky. Mimo jiné informuje i o plnění klimatických cílů a navrhovaných opatřeních v této oblasti.

Riziko zdražení stoupá i v České republice. Pokud by v německých volbách zvítězila strana zelených, budou se rychle zvyšovat ceny i u nás.  „Německo bude zemí s nejdražším benzínem v celé Evropě. Při současných cenách může v přepočtu stát i 75 korun za litr, to je velká darda i na Němce. A mělo by to neblahý vliv i na českou ekonomiku, která je s německou úzce provázána," upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

Také Česká republika se zavázala k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 a pokud chce tento slib naplnit, bude muset zvyšovat daně. „Myslím, že hned po našich volbách, zvlášť, pokud uspějí Piráti a Starostové, se můžeme dočkat zvyšování spotřební daně z minerálních olejů. Bude se to vysvětlovat ekologií i potřebou zalátat díry v době pandemie," myslí si Kovanda.

Podle ekonoma tak na letošní léto budeme vzpomínat jako na dobu, kdy se levně cestovalo. „V budoucnosti si chudší a nižší vrstvy nebudou moci dovolit individuální cestování," komentuje situaci ekonom.

Tlak na přechod na elektromobilitu sílí. Trend v EU je jednoznačný a půjde-li to tímto způsobem dál, je možné, že některá opatření se zavedou i v ČR. Města by v budoucnu mohla zakazovat vjezd automobilům se spalovacími motory právě na úkor elektromobilů, ty by naopak měly vjezd umožněn. Chystá se enormní zdražení benzínu.

Zdroj: handelsblatt.com, lukaskovanda.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu