Důchody budou ještě vyšší, než se čekalo

Domácí 09. září 2021 | 09:36 — Ilona Cílková
Důchody budou kvůli rychlejší inflaci vyšší, než se dosud myslelo, a to o 805 korun. Valorizovaná složka se zvyšuje z necelých 460 na více než 505 korun.
Další 3 fotografie v galerii
Důchody budou kvůli rychlejší inflaci vyšší, než se dosud myslelo / Depositphotos

Inflace v ČR nečekaně rapidně zrychluje. Výrazněji, než se předpokládalo. Dramaticky zdražují například stavebniny, ale také ojetiny, pohonné hmoty, služby, jídlo v restauracích. Na podzim zdraží elektřina či plyn, ale také mnohé potraviny, roste cena nemovitostí i bydlení. Ale také stoupá třeba cena piva či tabáku.

Přitom míra růstu spotřebitelských cen vstupuje do vzorečku pro výpočet zákonně valorizovaných důchodů. Z důvodu vyšší než očekávané inflace tak letos valorizovaná složka bude činit podle nejnovějších dat ministerstva práce a sociálních věcí průměrně 505 korun. Tuto částku potvrdila také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. O tolik tedy bude valorizován průměrný starobní důvod. To je o více, než se donedávna čekalo. Platilo totiž, že důchody se budou valorizovat průměrně pouze o 458 korun.

Vzhledem k tomu, že důchodci budou nad rámec valorizace dostávat od příštího roku již chválených 300 korun, celkově si polepší o více než osm stovek. A nikoli jen o necelých 760 korun, jak se dosud mínilo. Průměrná výše starobního důchodu tedy v příštím roce poprvé v historii překoná psychologickou hranici 16 tisíc korun.

Stále více lidí ale přemýšlí o odchodu do předčasného důchodu. Podle letošních údajů se do předčasného důchodů rozhodlo odejít zhruba 660 tisíc stávajících penzistů, to je více než čtvrtina. Na počátku tisíciletí přitom možnost předčasného důchodu využívala jen necelá desetina tehdejších penzistů. „Pandemie předčasný důchod ještě zatraktivňuje. Penzisté patří k rizikovým skupinám, takže mnohým z nich nestojí jen nepatrně vyšší pracovní výdělek za to, aby riskovali své zdraví. Mnohým z nich se vzhledem k nastavení českého důchodového systému ani nevyplatí čekat na řádný důchod. Řádný důchod pro ně neznamená o tolik vyšší výdělek v porovnání s penzí předčasnou, aby dali své zdraví všanc," říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.Slib stíhá slib. Hnutí ANO nezavede superhrubou mzdu ani euro. A jedna perlička nakonec.

Zdroj: lukaskovanda.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu