|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Deltě se v České republice nevyhneme 

Evropa se nachází na tenkém ledě. Začíná ji ohrožovat delta mutace

27. června 2021 11:12 / Depositphotos
 0   0
Počty nakažených koronavirem v České republice sice dál klesají, o konci pandemie se ale zatím mluvit nedá. Jak ukazuje vývoj v dalších státech, delta mutace, známá také jako indická, se šíří ještě o 64 procent rychleji než mutace britská, která u nás způsobila nejkritičtější čtvrtou vlnu.

Mutace delta se už dostala do 85 zemí světa. Už nyní zcela dominuje ve Velké Británii, a to i přes to, že je v ní proočkováno více než 60 procent obyvatelstva. Na konci srpna bude podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí tvořit 90 procent nových případů koronavirové nákazy v EU. Postihne hlavně mladší a nenaočkované lidi. Obavy z šíření této nakažlivější mutace staví mnohé země do těžko řešitelné pozice. 

Německá kanléřka Angela Merkelová tento týden varovala před neuváženým cestováním a vyzvala ke společnému postupu zemí EU při příjezdu lidí z oblastí světa, kde se mutace viru vyskytuje. „Dosud se nám nepodařilo zajistit, aby všech 27 členských států mělo stejné požadavky pro lidi přijíždějící z oblastí výskytu mutací virů," podotkla. Otázkou, jak zajistit bezpečné cestování v létě navzdory šíření indické mutace, se ve čtvrtek zabývali v Bruselu lídři členských zemí EU. Merkelová na summitu zdůraznila, že se Evropa nachází na tenkém ledě, a to právě kvůli této nebezpečné mutaci.

Indická mutace už na českém území byla potvrzena a masivnější zavlečení lze očekávat spolu s návraty Čechů z dovolených. „Jako populace ještě nemáme dostatečnou imunitu, proočkovanost je pořád poměrně nízká," varuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Připomíná, že data dokládají nižší účinnost vakcín proti této mutaci viru. Nejvyšší účinnost má, zdá se, očkovací látka od společností Pfizer/BioNTech. Vysokou ochranu ale zajistí až druhá dávka.

Také proto je podle Chlíbka důležité přehodnotit uznání bezinfekčnosti už 22 dní po první injekci. „Je to odborný nesmysl. Měli bychom se vrátit k tomu, že za dostatečnou ochranu považujeme až čtrnáct dní od druhé dávky," uvedl Chlíbek pro Český rozhlas.

Roman Chlíbek klade důraz na ještě větší množství provádění sekvenací odebraných vzorků a lepší kontrolu dodržování nařízené karantény. „Musí to být tak, aby lidé nevnímali jen to, že vyplní dotazník a nikdo to dál nesleduje. Myslím, že systém se v tuto chvíli nastavil tak, že hygienické stanice budou hlídat lidi, kteří se vrátili ze zahraničí. Jestli podstoupili testy nebo nastoupili karanténu," uvedl vakcinolog.

Podle viroložky Ruth Tachezy je již jasné, že šíření mutace delta se v České republice nevyhneme. Proto bychom měli velmi rychle očkovat, neboť to je mezera, kterou mutace našla v Británii. Zase jsme to zvorali. Za pár týdnů máme v Česku velký problém, varují vědci.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu