|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
V Česku se zatím vyskytlo několik případů indické mutace 

Klid před bouří. Experti odhalili, co nás čeká na podzim

17. června 2021 06:51 / Depositphotos
 0   0
Možná v České republice hrajeme neviditelný závod s indickou (delta) variantou, která už se tady může pomalu šířit. Z jiných zemí víme, že když se někam dostane, kde už je britská varianta, tak je schopna ji za jeden až dva měsíce vytlačit z území, protože je mnohem infekčnější.

Na indickou variantu fungují jen dvě dávky očkování, proto je velmi důležité, aby bylo do podzimu co nejvíce lidé proočkováno druhou dávkou. Podle epidemiologa Rastislava Maďara je to závod o čas, jestli proočkovanost dvěma dávkami, bude dostatečně rychlá, aby to předběhlo rozšíření indické varianty. Experti proto nabádají k velké opatrnosti a sledování případných ohnisek nákazy. Důležité je podle nich pokračovat v očkování, nepolevovat v trasování i testování a stát by měl kontrolovat, zda lidé dodržují pravidla při vstupu do restaurací či na akce.

Před unáhleným uvolňováním varoval ve Sněmovně i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Uvedl, že je jen otázkou času, kdy bude Česko řešit stejné problémy jako Velká Británie. Vojtěch varoval před opakováním chyb z loňského roku. „Podívejte se, co se děje ve Velké Británii, jakým způsobem narůstá počet případů indické mutace. To nás čeká, jestli chceme nebo ne, taktéž. Je to otázka pouze času," prohlásil. Namístě je podle něj proto udržet režimová opatření. „Pokud řekneme, že teď všechno rušíme, ano, ale nepřebírám za to odpovědnost, bude to odpovědnost kolegů z opozičních lavic," doplnil ministr zdravotnictví.

Vojtěch tak reagoval na návrh šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury, který chtěl jednat o zrušení stavu pandemické pohotovosti. Stanjura poukazoval na to, že si vláda při zavádění opatření počíná protiprávně.

V Česku se zatím vyskytlo jen několik případů indické mutace. V rámci Evropy se nejvíc šíří právě ve Velké Británii. Imunolog Zdeněk Hel však předpokládá, že se stane dominantní variantou i v jiných zemích. „Existuje obava, ze se stane dominantně přenášenou variantou i v USA, kde prozatím představuje přibližně šest procent všech případů," řekl Hel s tím, že tato varianta je asi o 60 procent nakažlivější než britská varianta, známá také jako alfa. 

Podle imunologa Hela zatím není jasné, zda tato varianta způsobuje těžší průběh nemoci či vyšší smrtnost. Ví se ale, že u pacientů nakažených touto mutací se symptomy nemoci vyvinou dříve, navíc virová nálož u nich roste rychleji a klesá pomaleji než u jiných mutací. Klíčové je podle něj monitorování šíření variant viru v České republice metodami sekvenování a PCR ve spojitosti s efektivním trasováním nakažených jedinců. 

Podle imunologa Václava Hořejšího je namístě obezřetnost. Nejdůležitější podle něj je, aby se zde pokračovalo s testováním a trasováním kontaktů nakažených a byla tak snaha udržet počty nemocných na minimu. Jedině tak je totiž i jednodušší včas odhalit případné ohnisko nákazy. Následky covidu jsou horší, než se čekalo, varují lékaři.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu