|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Období, kdy se lidé sami aktivně nechali očkovat, zřejmě končí 

Motivace stačit nebude, očkování proti covidu by mělo být povinné, myslí si lékař

26. června 2021 10:25 / Depositphotos
 0   0
Ze začátku mělo očkování komplikace dané zejména nedostatkem očkovacích látek, neboť společnosti nebyly schopné plnit své závazky. V současné době podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha funguje dobře. Lidé ale ztrácí o vakcinaci zájem.

Přitom očkování proti koronaviru je podle odborníků jediným východiskem ze současné epidemie. Ke kolektivní imunitě je však nutné proočkovat nejméně 70 procent české populace. Stále je ale značné procento lidí, kteří očkování odmítají nebo jsou nerozhodnutí. Odborníci se shodují, že je nutné je motivovat. Z výzkumu agentury PAQ Research sociologa Daniela Prokopa z konce května vychází, že 36 procent lidí je rozhodnutých se buď určitě neočkovat, nebo se k této možnosti kloní. Zhruba 11 procent zatím neví. Motivovat nerozhodnuté k očkování by mohla však odměna. Cestou výhod se již vydaly i některé firmy v Česku. Je to správná cesta, nebo by mělo být v Česku očkování proti covidu povinné? 

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka by bylo povinné očkování z medicínského hlediska správný krok. Je ale přesvědčen, že česká společnost by to nepřijala. A to i kvůli dezinformacím, které se na nás valí. „Z medicínského hlediska by povinné být mělo, ale žijeme v nějaké společenské realitě a společnost by nepřijala povinné očkování proti covidu," uvedl Kubek pro CNN Prima News.

Zdůraznil, že lidé jsou bombardováni dezinformacemi. Na sociálních sítích se šíří například hoaxy o tom, že místo očkování lidé dostanou čip nebo že se po očkování změní DNA. Nic z toho ale není pravda. Podle Kubka by bylo potřeba udělat velkou kampaň, která by dezinformace vyvracela. „Chybí mi sofistikovaná informační kampaň ze strany státu. Vidíme jen výkřiky, chybí masivní kampaň. Politici, kteří dokážou prodávat sami sebe, by měli zapřít marketing spíše k očkování," míní Kubek.

Například v Polsku by kvůli zadrhávající očkovací kampani tamní vláda mohla nařídit povinnou vakcinaci. Uvedl to nejvlivnější politik v zemi, lídr vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski. „Pokud se Poláci nechtějí nechat očkovat po dobrém, začíná být nezbytné je k tomu přinutit. Možná je to příliš velké politické riziko, ale pokud jiné argumenty nezabírají, je třeba riskovat," citoval Kaczyňského portál oko.press.pl.

K poražení pandemie koronaviru je podle Kaczyňského nutné komplexní očkování. On sám nevidí důvod, proč by tomu tak nemělo být, když je povinné i očkování proti tuberkulóze, přičemž covid-19 je pro lidstvo výrazně nebezpečnější. „Když se očkování týká dětí, většina lidí neprotestuje, ale když jde o dospělé, najednou protestují, že to ohrožuje jejich svobodu," vzkázal Polákům Kaczyňski. Zase jsme to zvorali. Za pár týdnů máme v Česku velký problém, varují vědci.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu