|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Komerční sdělení
Který rodič by svému dítěti nechtěl dopřát pěknou dovolenou? 

Školy už jsou otevřené, rodiče finančně strádají: jak se na nich podepsala poslední omezení?

17. června 2021 11:25 / archiv klienta
 0   0
Po několika měsících omezené výuky ve školách se rodičům opět ulevilo. Opatření se znovu postupně rozvolňují a děti mohou už několik týdnů opět standardně navštěvovat školy tak, jak jsou zvyklé.

Pro rodiče to znamená návrat k běžnému režimu a opětovné naštěvování svého zaměstnání tak, jak pro ně bylo běžné před první, druhou i třetí vlnou koronaviru.

Nicméně finanční situace českých domácností stále není tak úplně stabilizovaná. Navzdory státním příspěvkům se občané naší republiky museli výrazně uskromnit, zejména pokud zůstali s dětmi doma nebo pracovali ve sférách, které byly omezeními nejvíce postižené.

K únoru letošního roku zaznamenala snížení příjmů čtvrtina českých domácností – z toho 8 % uvedlo, že pokles byl skutečně značný. Nyní už se situace lepší, podniky jsou otevřené a otevírají se pracovní příležitosti, ale osobní finance Čechů se dávají do pořádku velmi pomalu.

Poslat děti na tábor může znamenat problém

Děti navíc sice pravidelně navštěvují své školy, ale bohužel ne na dlouho. Prvního července jim opět začnou letní prázdniny, což pro rodiče může znamenat další komplikace. 

Který rodič by svému dítěti nechtěl dopřát pěknou dovolenou? Avšak pokud je finanční situace komplikovaná, pro spoustu rodičů přichází v úvahu jedině dětský tábor – a ani ten si plno domácností nemůže dovolit.

Charitativní projekt Patron dětí oslovuje celá řada rodičů, zejména pak matek samoživitelek, které chtějí dětem dopřát alespoň nějaký prázdninový zážitek, ale nemají ho z čeho zaplatit. Velmi často se jedná o rodiny, které doposud větší finanční potíže neměly a tím pádem nevědí, jak se s nimi vyrovnat.

Tuzemské dětské tábory přitom představují spíše levnější variantu dovolené – obvykle se rodiče vejdou do čtyř tisíc korun za jedno dítě. Ušetří jim navíc starosti s hlídáním, takže mohou chodit do práce a případnou vlastní dovolenou si vybrat v jiném týdnu.

Ředitelka Patrona dětí Edita Mrkousová dokonce uvedla, že za celé tři roky existence projektu nezažila takový nápor žádostí o pomoc jako v posledních týdnech. Spousta lidí, kteří se před koronavirovou pandemií s takovými potížemi nesetkali, navíc neví, že existují orgány a nadace, kam se mohou obrátit pro pomoc. 

Rezervy jsou vyčerpané a na příspěvky se čeká

Opravdový problém však nastane, pokud takové domácnosti potkají nějaké neplánované, avšak nutné výdaje. Většina domácností své rezervy vyčerpala v době, kdy byla situace nejvíce kritická, a nyní je na tenkém ledě.

Když se něco takového stane, spousta lidí využívá rychlé nebankovní půjčky bez doložení příjmů. U nich totiž stačí k ověření bonity pouhý výpis z účtu a není tedy třeba žádat zaměstnavatele o písemné potvrzení – to by totiž ve zkušební době či při částečném úvazku mohlo představovat problém.

Nicméně pokud není finanční situace úplně jistá, je třeba jednat velmi opatrně. 

Půjčka člověku v těžkých chvílích sice vytrhne trn z paty, ale zároveň vyžaduje zodpovědný přístup. Opožděné splátky jsou spojené se sankcemi, které by mohly pro rodinný rozpočet znamenat další ohrožení.

Jedná se tedy o vhodné řešení pouze v neodkladných případech, kdy by pro vás neuhrazení daných nákladů mohlo znamenat určité sankce, ať už v podobě peněz nebo například odpojení od důležitých služeb.

redakce | Magazín PLUS+
Témata: finance, půjčka, rezerva
Zavřít reklamu