|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Indická varianta začala ohrožovat Evropu 

Je jen otázkou času, kdy se u nás objeví skryté mutace, tvrdí expert a přidal varování

20. června 2021 08:45 / Depositphotos
 0   0
V posledních dvou týdnech hygienici řešili skoro padesát nových případů mutací. Šlo o varianty, které se poprvé prokázaly v Británii, na jihu Afriky, v Brazílií a Indii. Laboratoře ale hlásí také varianty dříve odhalené v Egyptě a Americe.

Ke konci června se mělo ve Velké Británii rozvolňovat. Vláda od záměru nakonec ustoupila a koronavirové restrikce prodloužila o další měsíc. Premiér Boris Johnson tento týden oznámil, že plánovanou poslední vlnu rozvolňování jeho vláda posune až na 19. července, informovala zpravodajská stanice BBC. Johnson uvedl, že si je jistý, že současná opatření nebudou trvat déle než čtyři týdny. Za nynějším nárůstem počtu nakažených je výrazně převažující varianta koronaviru delta.

Dá se něco podobného očekávat i v České republice? Podle expertů je Evropa ve vývoji epidemie vždy o pár týdnů za Velkou Británií. Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra se dá očekávat, že masivnějšímu šíření indické mutace bude čelit i Česká republika.

„To, s čím si ale můžeme být jistí, je to, že budeme čelit obdobným mutacím, které už možná někde existují, jen o nich ještě nevíme," predikuje biolog. Podle Flegra sice na podzim lze čekat mírnější vzedmutí epidemie než loni, virus by ale mohl zacílit na nižší věkovou kategorii. „Bude umírat méně seniorů, protože řada těch, co měli smůlu, už umřeli. O to víc ale bude problém se šířením v mladší populaci," uvedl Flegr ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Nové mutace se totiž připraví na proočkovanost a budou silně zasahovat i organismus mladých lidí, domnívá se. „Nechci říct, že budou přímo zabíjet, ale budou ničit organismus i těch mladých. Důsledky pro ně a pro lidi středního věku budou mnohem horší. Takhle jsme si to vypěstovali tím, že jsme nechali populaci promořit, místo abychom epidemii zastavili." I bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula souhlasí s tím, že bychom se měli dobře připravit na rizika, která s sebou přinese podzim. „Pokud se ale budeme chovat vcelku normálně, tak si nemyslím, že by měla přijít tak katastrofická vlna, která tady byla v předchozích měsících," říká.

Indická mutace B.1.617, již Světová zdravotnická organizace označila za zvláště znepokojivou verzi viru s globálním dopadem, drtí několik asijských zemí a především se šíří po světě. Jelikož většina zemí postupně uvolňuje epidemická opatření, vědci varují před nebezpečím dalších ohnisek koronaviru. Velká Británie je podle expertů na počátku třetí vlny epidemie covidu-19, hlavní příčiny připisují právě variantě poprvé nalezené v Indii, která je nakažlivější než ostatní mutace. A odsud by se mohla šířit dál do Evropy. Klid před bouří. Experti odhalili, co nás čeká na podzim.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu