|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Česká nás komplikovaný podzim 

Nemůžeme vyloučit, že na podzim bude situace velmi vážná, přiznávají experti

18. června 2021 07:26 / Depositphotos
 0   0
Koktejl mutací bobtná. Státní zdravotní ústav dosud potvrdil v Česku 27 případů indické, 59 případů jihoafrické varianty koronaviru a sedm nových případů brazilské varianty. Indická mutace koronaviru B1.617.2 označovaná také jako delta, kvůli které se muselo v Británii odložit rozvolňování, vyvolává velké obavy.

Ve Velké Británii třetina zemřelých s indickou mutací byla plně očkována. „Jsem ze situace v Británii trochu nervózní, ale je třeba vnímat celý kontext. Ano, je to tak, i očkovaní mohou zemřít. Ta čísla jsou ale na 70milionovou populaci extrémně nízká, šlo o 12 lidí," uvedl biochemik Jan Konvalinka pro Český rozhlas. Předběžný opatrný závěr, který lze ze situace v Británii udělat, podle Konvalinky je, že AstraZeneca asi není nejlepší vakcína proti indické mutaci.

„Byť podle předběžných údajů chrání méně než mRNA vakcíny jako Pfizer nebo Moderna, tak stále velmi pravděpodobně chrání většinově proti velmi těžkému průběhu a v drtivé většině případů smrti. To je dobrá zpráva. Špatná zpráva je, že asi účinně nebrání šíření viru a nebrání onemocnění," vysvětluje prorektor Univerzity Karlovy pro Český rozhlas Plus.

Právě to je podle něj určitým důvodem ke znepokojení a ke zvýšení pozornosti. „Abychom pořád nejásali a nedělali mejdan na Karlově mostě. Abychom nebyli veselí s promořováním, jak tady pořád od některých významných činitelů ministerstva zdravotnictví slyším. Že promořování je výborná myšlenka. Já to slovo dávám na černou listinu. Neměli bychom se promořovat, měli bychom se naočkovat," míní prorektor Karlovy univerzity.

V současné situaci, kdy je dostatek vakcín, je podle Konvalinky výhodnější sáhnout po jiné očkovací látce než AstraZeneca. Výrok zástupce Evropské lékové agentury (EMA) Marca Cavaleriho, že státy by měly přestat používat tuto vakcínu i pro lidi starší 60 let, ale označuje za přehnaný. „Pokud si můžete vybrat, bylo by asi lépe dávat přednost mRNA vakcínám. Ale přestat používat vakcínu, která je velmi účinná, pokud ji máte,takhle daleko bych nešel. A myslím, že ani většina odborníků s tím nesouhlasí," myslí si Konvalinka.

Velká Británie kvůli obávám ze šíření indické varianty odložila o měsíc finální etapu rušení protiepidemických opatření. Nové datum je podle premiéra Borise Johnsona 19. července. V Británii v poslední době přibývá i přes devět tisíc nových případů koronaviru denně. Podle úřadu Public Health England (PHE) ze 42 Britů, kteří na indickou variantu zemřeli, jich 12 bylo očkováno oběma dávkami vakcíny. 

Komplikaci představují odlišné symptomy u indické mutace, kde se nevyskytuje ztráta čichu a chuti, uvedl na základě dat nahlášených do systému ZOE sledujícím příznaky covidu, šéf studie Tim Spector. „Připomíná spíše těžké nachlazení,” řekl. Jde o rýmu, bolest v krku a bolesti hlavy. Objevuje se i teplota, kterou měla pětina nakažených. Naopak chybí ztráta chuti nebo čichu, přitom oficiálně se stále uvádí jako hlavní příznaky covidu-19 horečka, trvající kašel a právě ztráty chuti nebo čichu. Ve studii Imperial College se objevují ještě zimnice, bolest svalů a ztráta chuti k jídlu. Souboj chřipky a koronaviru. Experti mají jasno, co nás čeká na podzim.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu