|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Návrh prošel o dva hlasy 

Díky Pirátům nepřijdou zdravotně postižení o důležitý příspěvek

17. července 2019 04:05 / Piráti
 0   0
Sněmovna přijala pozměňovací návrh iniciovaný Piráty, díky kterému bude snáz dostupný příspěvek na vozidlo pro pracující zdravotně postižené. Návrh prošel o dva hlasy.

„Pro jedince se zdravotním postižením, kteří jsou aktivní na trhu práce, je současné snížení příspěvku na vozidlo nespravedlivé a demotivační. Čím více je osoba se zdravotním postižením a její blízcí pracovně aktivní, tím nižší příspěvek na automobil podle dnešního znění zákona žadatel dostává.

Bez automobilu se však lidé s nárokem na tento příspěvek obvykle při výkonu zaměstnání neobejdou, proto jsem ráda, že Sněmovna podpořila pozměňovací návrh můj a Andrey Brzobohaté, který to reflektuje, a děkuju všem kolegům. Bylo to o dva hlasy,“ uvedla spolupředkladatelka návrhu a místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Návrh nebude mít významný dopad na státní rozpočet – bude se jednat o maximálně cca 8 milionů korun na rok. Už nyní je totiž většina příspěvků na zvláštní pomůcku poskytovaných na pořízení motorového vozidla v horní hranici současného rozmezí, tedy blízko limitu 200 tisíc korun. V roce 2018 bylo vyplaceno 2 719 těchto příspěvků, celkem se na tento příspěvek vynaložilo 536,3 milionu korun, průměrná výše příspěvku na zvláštní pomůcku na pořízení motorového vozidla byla 197 tisíc korun.

Návrh je v souladu s trendy v jiných zemích, kde jsou osoby se zdravotním postižením maximálně podporovány v zapojení do společnosti a je jim poskytována i vyšší míra podpory než osobám, které zaměstnání nemají. Současně zachovává kofinancování u osob, které mají výrazně nadstandardní příjmy.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu