|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Prezident má odvolání Staňka podepsat a hotovo, myslí si senátor TOP 09 Czernin 

Prezident nemá žádnou pravomoc rozhodovat, kdo bude ministrem, říká Czernin z TOP 09

09. července 2019 04:04 / TOP 09
 0   0
Senátor TOP 09 Tomáš Czernin komentuje současnou patovou situaci, kdy prezident Miloš Zeman zdržuje demisi ministra kultury z ČSSD s tím, že by se nejdřív měla vyšetřit podezření kolem finančních transakcí ve dvou příspěvkových organizací ministerstva a až poté by měl být Antonín Staněk odvolán. Co si o celé situaci myslí?

Senátor TOP 09 Tomáš Czernin v Interview Plus uvedl, že Česko není prezidentský stát a hlavní slovo má u členů vlády premiér. „Prezident nemá podle ústavy žádnou pravomoc rozhodovat, kdo bude ministrem,“ myslí si senátor Tomáš Czernin. „Má konat. A pokud byl premiérem poslán požadavek na odvolání, tak má podepsat a hotovo,“ dodává. Sice v prvním zákonu této země není žádná lhůta, podle senátora ale nežijeme v prezidentském systému. 

Podle senátora, který chce kandidovat na předsedu TOP 09, není přímá volba prezidenta šťastné řešení, a to nejen v Česku. „Viděl jsem, jak se přímou volbou v roce 2012 najednou rozhádaly rodiny a sousední vesnice. Já si říkal, že to je až neuvěřitelné. Najednou se to samé stalo v Rakousku, ve Francii a koneckonců i v USA. Dostalo se nám to někam, kde jsme to neočekávali,“ říká Czernin. 

U nás je zastupitelská demokracie a zvolení zástupci by podle senátora měli znovu volit i prezidenta. „Přímo zvolená hlava státu se teď domnívá, že má větší pravomoc, než když byla volena poslanci a senátory. Tím jsme se dostali do komplikací.“ Czernin zároveň není ten, kdo by chtěl systém volby prezidenta hned měnit. „Mít jednou přímou volbu a za pár let systém zas měnit, to taky asi není ideální,“ dodává.

Senátor TOP 09 Tomáš Czernin už před necelým měsícem oznámil kandidaturu na předsedu strany. Hrabě, lesník, zemědělec a majitel zámku Dymokury je senátorem od roku 2016.  Na posledním sněmu pak oznámil svou kandidaturu na post předsedy TOP 09 s tím, že k tomu byl mnoha členy TOP 09 už dva roky vybízen a teď uzrál čas. „Taky jsem si trochu upravil rodinné hospodářství, které je mým skutečným posláním pro příští generace. I ovoce někdy dozraje, takže čas nastal,“ říká Czernin.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu