|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Je to další z velkých selhání Babišovy vlády, říká Stanislav Blaha 

Selhání Babišovy vlády: Další mezinárodní arbitráží na obzoru?

16. července 2019 12:10 / ODS
 0   0
Krajský soud v Brně rozhodl, že se Antimonopolní úřad musí urychleně znovu zabývat smlouvou mezi novým provozovatelem mýtného systému (konsorcium CzechToll a SkyToll) a ministerstvem dopravy.

Podle soudu byla uzavřena protizákonně. V rozporu s tehdy platným předběžným opatřením, které podpis smlouvy zakazovalo.

„Je to další z velkých selhání Babišovy vlády. Místo jasně a transparentně vysoutěženého nového provozovatele mýtného systému tu máme kvůli fatálním chybám ministerstva dopravy nezákonně podepsanou smlouvu s novým provozovatelem,“ řekl poslanec ODS Stanislav Blaha.

Jak Blaha doplnil, nyní očekává, že ministr dopravy urychleně předstoupí před Sněmovnu s návrhem dalšího postupu státu v otázce výběru mýtného tak, aby ochránil Českou republiku před případnou mezinárodní arbitráží, ať už se stávajícím nebo nově vysoutěženým provozovatelem. „A zároveň připomínám, že se ministerstvu dopravy nepodařilo úspěšně vysoutěžit ani mýtného administrátora,“ dodal Stanislav Blaha.

Výběr mýta s novým provozovatelem má být na dálnicích spuštěn od 1. prosince letošního roku. Jedná se už o druhý rozsudek téhož soudu v této věci. V květnu vyhověl stížnosti firmy Kapsch a konstatoval, že předběžné opatření, kterým Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zakázal ministerstvu dopravy uzavřít smlouvu s vítězným uchazečem, platilo.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu