|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Jan Hamáček řekl, že rezignace ministrů za ČSSD není kvůli situaci kolem ministra kultury vyloučena 

Situace je bezvýchodná, ozývá se stále více z ČSSD

15. července 2019 04:07 / ČSSD
 0   0
Část krajských organizací ČSSD o víkendu jednala o budoucnosti koalice s ANO. Kritika vládního angažmá zaznívá před pondělním předsednictva strany například z Vysočiny či jižní Moravy. Naproti tomu Středočeši jsou pro pokračování koalice.

Šéf strany Jan Hamáček po pátečním jednání v Lánech řekl, že rezignace ministrů za ČSSD není kvůli situaci kolem ministra kultury vyloučena.

Předsedkyni jihomoravské ČSSD Naděždě Křemečkové se nezamlouvá posouvání termínů vyřešení krize kvůli ministrovi kultury. Podle ní je ale důvodů, proč by měla strana z kabinetu odejít, víc. „V podstatě to začalo už nejmenováním našeho nominanta, pana Pocheho, na pozici ministra zahraničí,“ připomněla Radiožurnálu situaci z loňského jara, kdy prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat do čela české diplomacie tehdejšího europoslance Miroslava Pocheho. 

Rovněž podle předsedy sociálních demokratů na Vysočině Petra Krčála je situace kolem výměny ministra kultury pro sociální demokracii bezvýchodná. Odlišný názor má šéf středočeské ČSSD Robin Povšík. „My jako Středočeši jsme podporovali vstup do vlády a nadále podporujeme to, aby sociální demokracie byla ve vládě,“ komentoval Povšík.

Ani podle šéfa ČSSD v Královéhradeckém kraji Jana Birkeho by sociální demokraté neměli vládu opouštět. „Situace je nyní do 31. července odšpuntovaná a post ministra kultury by neměl být důvodem pro odchod ČSSD z vlády,“ řekl. Dodal, že v případě hlasování o odchodu z vlády by se následně podřídil většinovému rozhodnutí. 

To šéf zlínské ČSSD Lubomír Vaculín řekl, že si s definitivním názorem počká na výsledek předsednictva.

Rozhodnutý není ani další člen předsednictva a krajský předseda v Libereckém kraji Jan Mečl. Je ale připraven podpořit Hamáčka, pokud navrhne odchod ČSSD z vlády. „Pro zemi je určitě dobré, aby měla stabilní vládu. Pro sociální demokracii by bylo dobré, kdyby mohla rozhodovat sama o svých ministrech a ostatní ústavní činitelé plnili své povinnosti, to znamená premiér i prezident,“ řekl.

Hamáček uvedl, že vzhledem k Zemanovu slibu o odvolání Staňka, nepožadoval od prezidenta vysvětlení jeho postupu. Je ale přesvědčený, že předsednictvo v pondělí Šmardu podpoří. V opačném případě podle něj sociální demokracie odejde z vlády. „Platí to, že pokud sociální demokracie má ve vládě fungovat, tak musí mít autonomii. Grémium se jasně rozhodlo pro výměnu na postu ministerstvu kultury, je to naše právo. Stojím za Michalem Šmardou, myslím, že bude dobrým ministrem kultury,“ řekl v pátek.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu