|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Vojenství
Ruské drony jsou řízeny umělou inteligencí a samy vyhledávají své cíle 

Na Ukrajině se možná ukázaly nebezpečné ruské drony. Jejich cíle vyhledává umělá inteligence

20. března 2022 10:08 / Zala Aero Group / volný zdroj foto
 0   0
Do okupace Ukrajiny Rusko zapojilo také sofistikované drony, které jsou řízené umělou inteligencí. Naznačují to snímky, které v posledních dnech kolují na Telegramu a Twitteru, ukazující havarované zařízení připomínající dron s označením KUB-BLA, které vyrábí dceřiná společnost zbrojařského koncernu Kalašnikov.

V uplynulých dnech se začaly na sociálních sítích Telegram a Twitter objevovat snímky poškozených bezpilotních letounů, které nápadně připomínají smrtící sebevražedný dron KUB-BLA. Tento unikátní zbraňový systém využívá k identifikaci a zaměření svých cílů umělou inteligenci a dokáže ničit pozemní cíle s vysokou přesností. Strůjcem tohoto zařízení je společnost Zala Aero Group, dceřinná firma zbrojařského závodu Kalašnikov. O možném výskytu tohoto dronu nad Ukrajinou informoval server Wired

Elegantní bílý dron s rozpětím křídel 1,2 metru připomíná malou bezpilotní stíhačku. Vystřeluje se z přenosného odpalovacích zařízení a poté dokáže letět rychlostí až 130 kilometrů za hodinu po dobu 30 minut. Poté, co identifikuje svůj cíl, zahájí střemhlavý útok a po zásahu odpálí 3 kilogramy výbušniny, kterou je vybaven.

Umělá inteligence

Tento autonomní dron ruská společnost ZALA Aero Group představila na ruské letecké show v roce 2019. V propagačním materiálu společnost uvádí, že se dron vyznačuje inteligentní detekcí cílů a rozpoznávání objektů třídy A v reálném čase. Zatím však neexistují důkazy o tom, že by Rusko ve větší míře tyto drony v boji na Ukrajině využívalo.

Obecně však existují ohledně podobných zbraní obavy z toho, aby umělá inteligence nepřebírala smrtící rozhodnutí. Pokroky v oblasti umělé inteligence usnadnily začlenění autonomie do oblasti zbraňových systémů. V souvislosti s tím jsou samozřejmě podobné obavy zcela oprávněné, protože představa, že o útoku rozhoduje umělá inteligence, je vskutku děsivá a připomíná některé sci-fi filmy.

Neověřené snímky

„Potenciální snímky KUB-BLA ještě nebyly ověřeny oficiálními zdroji, ale je známo, že dron je relativně novou součástí ruského vojenského arzenálu. Jeho použití by také bylo v souladu s měnící se strategií Ruska tváří v tvář nečekaně silnému ukrajinskému odporu,“ uvedl Samuel Bendett, expert na ruskou armádu z obranného think-tanku CNA. Dále čtěte: (Neviditelný postrach ruských okupantů. Turecké drony Bayraktar úspěšně devastují ruskou těžkou techniku).

Zdroj: Wired.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu