|  TECHNIKA
ne 19. května, svátek má Ivo, zítra Zbyšek
Věda a technika
Zařízení AMS nebylo navrženo pro opravu ve vesmíru 

Astronauti provedli náročnou opravu detektoru antihmoty

19. listopadu 2019 10:24 / Internet
 1   0
V pátek 15. listopadu astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) provedli náročnou opravu magnetického spektrometru (AMS), který je určen pro detekci antihmoty a kosmického záření. Jedná se o první z mnoha plánovaných výstupů do otevřeného prostoru.

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je vybavena speciálním kosmickým zařízením pro detekci antihmoty a kosmického záření. Jedná se o takzvaný magnetický spektrometr, který nyní kosmonauti úspěšně opravili během náročné směny v otevřeném prostoru.

Práce na zařízení byly pro astronauty největší výzvou od opravy Hubbleova vesmírného teleskopu. Výstup do otevřeného vesmíru byl zahájen kosmickými agenturami ESA a NASA v 12:39 SEČ. Směny se účastnili astronauti Luca Parmitano a Drew Morgan.

Z paluby ISS je při jejich práci podporovala ještě dvojce Christina Kochová a Jessica Meirová, které obsluhovaly robotické rameno. Směna trvala 6,5 hodiny podle plánu a byla zakončena úspěšnou opravou zařízení AMS a jeho znovuuvedením do provozu.

Zařízení bylo poškozeno a vykazovalo delší dobu úniky chladicího média. Dvojice astronautů proto musela odmontovat a znovu připojit osm trubic chlazení a také opětovně zapojit několik datových i elektrických kabelů.

Práce byly náročné už jen proto, že zařízení, které je na ISS již od roku 2011, nebylo konstruováno na opravu ve vesmíru. Proto musely být na Zemi nejdříve vymyšleny pracovní postupy, aby bylo zařízení možné bezpečně ve vesmíru opravit. Dále čtěte: (Byly dokončeny testy důležitého systému nové kosmické lodi Starliner. Neobešlo se to bez potíží).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu