|  TECHNIKA
ne 19. května, svátek má Ivo, zítra Zbyšek
Věda a technika
Naši planetu brzy postihne vážná klimatická krize 

Tisíce vědců z celého světa varují před obří klimatickou krizí. Co přesně naší planetě hrozí?

06. listopadu 2019 11:58 / Internet
 3   0
Vyšla velice znepokojivá zpráva, pod kterou se podepsalo více než 11 tisíc vědců z celého světa. Tato zpráva hovoří o velkém utrpení, které lidstvo čeká v případě, že nezačne snižovat emise skleníkových plynů v atmosféře. V opačném případě tak na Zemi může vypuknout klimatická krize.

Celkem 11 tisíc vědců se podepsalo pod varovnou zprávu, která hovoří o blížící se klimatické krizi v případě, že lidstvo nezačne podnikat aktivní kroky vedoucí ke snížení emisí skleníkových plynů v atmosféře.

Tuto zprávu podepsalo více než jedenáct tisíc vědců z celem 153 světových zemí. Pokud se podle expertů nepodaří podniknout rázná opatření, lidstvo může v budoucnu čekat velké utrpení.

Ke zprávě je také připojeno doporučení, jaké konkrétní kroky je potřeba podniknout, aby se zemské klima udrželo na snesitelných hodnotách. Pro zvrácení dopadů změny klimatu lidé musejí zásadně změnit to, jak společnost funguje a přistupuje k přírodě. 

Mezi nejdůležitějšími body je například efektivnější využití energie a zavedení přísných uhlíkových daní. Důležité je ale podle vědců tak snižování emisí skleníkových plynů, obnovení ekosystémů a korálových útesů.

Téměř všichni vědci, kteří se pod zprávu podepsali, se zároveň shodli na tom, že mají morální povinnost varovat lidi před hrozbou vyplývající z klimatických změn, dokud není pozdě. Podle vědců je totiž klimatická krize sice nyní na začátku, ale už právě probíhá.

Jednou z největší úlev pro zemské klima by bylo podle vědců zastavení těžby fosilních paliv, která jsou pod Zemí. Cílem zprávy je, aby světová veřejnost pochopila rozsah krize a začala závažnou situaci měnit. Dále čtěte: (Výzkum naznačuje, že poslední mamuti našli útočiště na odlehlém arktickém ostrově).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu