|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Kvantové baterie by mohly znamenat revoluci v energetice 

Vědci vytvořili dokumentaci k vytvoření kvantové baterie. Může pracovat nepřetržitě

04. listopadu 2019 06:44 / Internet
 11   0
Tým expertů z několika univerzit v kanadské Albertě a Torontu vytvořil plány na sestavení kvantové baterie. Tyto kvantové články jsou zatím pouze teoretické, ale pokud by se podařilo je skutečně sestavit, znamenalo by to revoluci v energetice.

Tým složený z vědců několika kanadských univerzit vytvořil plány na výrobu kvantových baterií, které by mohly mít neomezené množství energie. Pokud by se někdy tuto baterii skutečně podařilo postavit, znamenalo by to podle expertů naprostou revoluci.

Litium-iontové baterie dnes pohánějí téměř každou elektroniku. Tyto baterie však spoléhají na elektrochemické principy a jejich výroba je velmi neekologická. Kvantové baterie se spoléhají pouze na kvantovou mechaniku a dokáží teoreticky vyrobit neuvěřitelné množství energie.

Baterie údajně využívá sílu takzvané „excitonové energie, tedy stavu, kdy elektron absorbuje dostatečně nabité fotony světla. Vědci se tak domnívají, že speciální konstrukcí baterií by dokázali snížit energetické ztráty téměř na nulu.

Vědci považují kvantovou baterii za naprostou revoluci v oblasti energetiky a také výroby elektroniky. Nové kvantové články by totiž mohly produkovat velké množství energie po mnohem delší dobu, než dokáží dnešní lithium-iontové články.

Autoři plánů však zatím netuší, jak tyto kvantové články vyrobit, jelikož současné technologie něco takového neumožňují. Dále čtěte: (Tesla plánuje postavit v Austrálii největší virtuální elektrárnu na světě).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu