|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
V Egyptě bylo objeveno bezpočet artefaktů 

Čeští vědci odkrývají v Egyptě hrobku starou několik tisíc let

30. října 2019 11:52 / Internet
 14   0
Archeologové z Česka na nalezišti v Abusíru vykopali několik cenných nálezů, nyní odkrývají hrobku, jejíž stáří odhadují na čtyři tisíce let. Vědci pracují na místě, které je v oblasti nedostupné turistům a žije zde velmi málo lidí.

Skupina českých archeologů si připsala v Egyptě již několik významných objevů. V letošním roce zkoumají hrobku bohatého úředníka, která byla objevena v Abusíru. Podle archeologů tuto hrobku nenavštívil žádný člověk tisíce let.

Unikátní neporušená hrobka pochází z období přibližně 2 500 let před naším letopočtem a podle dosavadních poznatků patřila vysoce postavenému muži. Hrobka vysoce postaveného úředníka je navíc unikátní tím, že ji pravděpodobně nikdo nenavštívil nejméně 4 400 let.

Na místo kde byla hrobka objevena, se nedostanou žádní turisté, žije zde velmi málo obyvatel a archeologové proto mohou nerušeně pokračovat ve své práci. Podle dosavadních nálezů se vědci domnívají, že muž mohl pracovat jako vrchní designér na faraonově dvoře.

Díky povolání muže je také pravděpodobné, že si obrovskou hrobku, jejíž půdorys je přes tisíc metrů čtverečních, mohl vyprojektovat a postavit sám pro sebe. Tisíce let po jeho smrti na povrchu staré hrobky vyrostl novější chrám.

Místo je pro archeology velice cenné díky unikátnosti tamních nálezů. Území, kde provádějí výzkumy čeští archeologové, je obrovské. Od pyramid slunečních králů až po stupňovitou Džoserovu pyramidu v Sakaře. Práce je tam dost i pro několik dalších generací. Dále čtěte: (V egyptském Luxoru bylo objeveno dvacet sarkofágů s neznámými hieroglyfy).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu