|  TECHNIKA
so 11. května, svátek má Svatava, zítra Pankrác
Věda a technika
Kosmonaut během mise Apollo 17 odebírá vzorky z měsíčního povrchu 

Vědci NASA otevřeli 40 let staré vzorky z Měsíce. Zkoumat je budou způsobem, který dosud nebyl možný

20. listopadu 2019 11:02 / NASA
 2   0
V rámci poslední mise Apollo 17 odebral kosmonaut Gene Cernan vzorky z měsíčního povrchu do speciálních trubic, které NASA zapečetila na čtyřicet let do vakuové nádoby a uskladnila. Nyní je vědci po více než čtyřiceti letech otevřeli, aby je mohli podrobně analyzovat.

Během poslední mise Apollo 17 v roce 1972 měl astronaut Gene Cernan za úkol odebrat do speciálních trub prach z povrchu Měsíce. Tyto odebrané vzorky poté NASA umístila do vakuových schránek a zapečetila ve skladu pro budoucí výzkumy za pomoci novějších technologií.

Nyní, po více než čtyřiceti letech, vědci NASA otevřeli první z dvou odebraných vzorků. Oba vzorky chtějí podrobit detailní analýze a doufají, že výzkum přinese nové poznatky o Měsíci pro využití v budoucích misích.

„Naše vědecké technologie se za posledních padesát let výrazně zlepšily a vědci tak mají příležitost prozkoumat vzorky způsobem, který dosud nebyl možný,“ uvedl Francis McCubbin, správce materiálů v Johnsonově vesmírném středisku v Texasu.

Díky současným technologiím, jako je například trojrozměrné zobrazování nebo hmotnostní spektrometrie, dokáží vědci stanovit složení vzorku a také jeho chemickou strukturu mnohem přesněji než dříve. Vědcům mají ve výzkumu také pomoci mikrotomy s ultravysokým rozlišením pro rozřezání vzorků na velmi tenké plátky.

První vzorek s označením 73002 vědci otevřeli počátkem listopadu, druhý, který je označen číslem 73001, bude otevřen začákem příštího roku. V NASA se rozhodli dlouhodobě uzavřené vzorky otevřít v souvislosti s blížícím se návratem člověka na Měsíc. Dále čtěte: (S pomocí vyspělé technologie NASA poprvé zachytila rázové vlny, které vznikají při letu nadzvukových strojů).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu