|  TECHNIKA
pá 20. září, svátek má Oleg, zítra Matouš
Věda a technika
Pod oceánským dnem se nachází pitná voda 

Obrovské zásoby pitné vody se nachází pod oceánským dnem. Austrálie chce tyto zdroje využít

28. října 2019 10:49 / Internet
 7   0
Austrálie se zabývá zkoumáním míst, kde se pod oceánským dnem nachází velké zásoby pitné vody. O podmořských rezervoárech pitné vody se spekulovalo od šedesátých let a jejich existence byla později potvrzena. Nyní by mohly být zdrojem vody pro ostrovní státy.

Australští geologové zkoumají ložiska pitné vody, která jsou ukrytá pod oceánským dnem. O existenci těchto rezervoárů se hojně spekulovalo již od poloviny minulého století. Jejich existence byla později prokázána a vědci z Austrálie si myslí, že by je mohly využívat ostrovní státy jako zdroj pitné vody.

Vědci od osmdesátých let získávali nutné znalosti, aby se dozvěděli více o rozsahu a množství míst na Zemi, kde se pod dnem oceánu nachází pitná voda. Vědecký tým nyní popsal vlastnosti těchto rezervoárů.

Podle vědců tyto podmořské rezervoáry budou hrát stále větší roli v dodávce pitné vody. S tím, jak se naše planeta ohřívá, dochází k výraznějšímu odpařování vody a podmořské rezervoáry budou možná brzy nezbytnou součástí života na Zemi.

Intenzivnější pátrání po vodních zásobách pod mořem probíhá od roku 2018, kdy v letních měsících téměř došla voda některým městům. Výzkum je podle expertů důležitý také proto, že je nutné pochopit, jak přesně tento podzemní systém funguje. Vědci se totiž domnívají, že vodu z nich už možná využíváme.

Vědci už totiž v minulosti zjistili, že vodu v rezervoárech ubírají některá pobřežní zařízení, což naznačuje, že mořský a sladkovodní systém pod dnem jsou navzájem propojeny. Lidstvo však zatím netuší, jakým způsobem. Dále čtěte: Horká voda mrzne rychleji než studená.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: voda, ostrov, stát, oceán, výzkum
Zavřít reklamu