|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Odvrácená strana Měsíce je nebezpečná 

Čína vyslala sondu k nebezpečné odvrácené straně Měsíce. Bude provádět speciální výzkum

10. prosince 2018 12:39 / Internet
 40   5
Z čínského kosmodromu Si-čchang na jihozápadě Číny odstartovala na misi k odvrácené straně Měsíce čínská sonda Čchang-e 4, kterou na oběžnou dráhu vynesla raketa CZ-3B/G3Z. Informovala o tom během včerejška státní agentura Nová Čína.

Nová čínská mise k odvrácené straně Měsíce má za cíl podpořit ambice nejlidnatější země světa týkající se vesmírného průzkumu. Sonda s vozítkem má počátkem ledna přistát poprvé v historii letů do vesmíru na odvrácené straně Měsíce. Čínská raketa CZ-3B/G3Z odstartovala z kosmodromu v 19:24 SEČ.

Sonda Čchang-e 4, která dostala své jméno podle bohyně měsíce z čínské mytologie, má s robotickým vozítkem dosednout poblíž jižního pólu Měsíce. Na tomto nebezpečném místě pak robot zahájí svůj výzkum. Žádná sonda ani průzkumný modul dosud na odvrácené straně Měsíce nepřistáli.

Největší výzvu pro misi bude představovat radiová komunikace. Spojení se Zemí bude sonda zpoza Měsíce udržovat přes speciální čínský satelit. Na palubě sondy jsou i semínka rostlin. Číňané chtějí zjistit, zda je možné pěstovat zeleninu v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace.

Ambiciózní plány Číny počítají také například s vybudováním vlastní vesmírné stanice a dalším bádáním na Měsíci. Po přistání na jeho odvrácené straně bude možná už příští rok zahájena mise, jejímž cílem bude dopravit na Zemi měsíční horniny. Podle stávajících plánů má v roce 2030 na Měsíci přistát první Číňan.

Na Měsíci dosud přistálo dohoromady 12 amerických astronautů letech 1969 až 1972. V roce 1976 na Měsíci přistála sovětská sonda Luna 24 a o 37 let později pak čínská Čchang-e 3. Dále čtěte: (Američané mají velké problémy s odpadem. Čína už ho nechce).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: sonda, Měsíc, strana, Čína,
Zavřít reklamu