|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Na rudé planetě přistane další robot NASA 

Nový robot dosedne na povrch Marsu za tři roky. Bude experimentovat s výrobou kyslíku z atmosféry

21. listopadu 2018 18:19 / Internet
 0   0
Další vozítko z řady robotických misí na Mars přistane v roce 2021 v kráteru Jezero. NASA toto místo vybrala po několika letech analyzování celkem šedesáti možných lokalit. Nová robotická mise bude oficiálně zahájena v roce 2020.

NASA po několika letech konečně vybrala místo přistání pro svou další robotickou misi na Mars. Z šedesáti možných lokalit nakonec zvítězil kráter Jezero, který nabízí geologicky zajímavý terén s útvary starými až 3,6 miliardy let. Kráter byl pojmenovaný podle města jménem Jezero v Bosně a Hercegovině.

„Získání vzorků z této unikátní oblasti způsobí převrat v našem pohledu na Mars a na jeho schopnost ukrývat život,“ vysvětlil důvody rozhodnutí šéf vědeckých misí NASA Thomas Zurbuchen.

Přesným místem pro přistání roveru má být deltové ústí dávno vyschlé řeky, která se vlévala do 45 kilometrů širokého a půl kilometrů hlubokého jezera. Právě zde chtějí operátoři pátrat po známkách mikrobiálního života.

Vědce k tomuto kráteru přitahuje zejména skutečnost, že delty jsou mimořádně dobré pro uchování známek biologického života, jakéhokoli důkazu života, který kdysi mohl existovat ve vodě tohoto jezera anebo na rozhraní vody a sedimentu.

Nový robotický výzkumník bude mít také hmotnost přibližně kolem jedné tuny a bude stejně jako jeho souputník Curiosity, který na Marsu operuje od roku 2012, vybaven jaderným termoelektrickým generátorem. Vozítko Mars 2020 bude stejně jako Curiosity spuštěno na povrch pomocí osvědčeného systému raketového jeřábu.

Nový rover bude mít pokročilejší přístrojové vybavení včetně kamerového systému Mastcam-Z se zoomem, který umí pořizovat i panoramatické a spektroskopické snímky. Novinkou ale bude další zařízení SuperCam, které dokáže díky chemickému a mineralogickému rozboru zjistit organické látky v povrchových horninách. Klíčovým prvkem mise bude zařízení MOXIE, s jehož pomocí má rover zkoušet vyrábět kyslík z atmosféry Marsu, kterou tvoří oxid uhličitý. 

Startovací okno pro odlet Marsu 2020 ze Země se podle tohoto portálu otevře 17. července 2020 s předpokládaným přistáním na rudé planetě 18. února 2021. Celkové náklady projektu se vyšplhají až k 1,9 miliardy dolarů (43,3 miliardy Kč). Dále čtěte: (Výzkum Merkuru přinesl velice zajímavé zjištění. Této planetě něco chybí).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu