|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Poklad stříbrných keltských mincí objevili archeologové na Slovensku 

Na Slovensku byl objeven unikátní stříbrný poklad. Jeho hodnota je nevyčíslitelná

10. listopadu 2018 09:55 / Internet
 6   0
Na Slovensku se archeologům podařil naprosto unikátní objev. V okrese Teplice totiž objevili vzácný poklad tvořený stříbrnými mincemi dávných Keltů. Tyto mince pocházejí z období prvních let našeho letopočtu. Poklad má pro vědce nevyčíslitelnou hodnotu.

Slovenští archeologové si připsali naprosto unikátní objev. V Mošovicích totiž objevili poklad stříbrných keltských mincí, které pocházejí z prvních desetiletí našeho letopočtu. Objev je podle věeců unikátní svou hodnotou, ale také tím, že ho objevili archeologové. Většina podobných objevů totiž často končí v rukou běžných lidí, kteří ho často ani nepřiznají.

„Protože archeolog nehledá pouze ten samotný poklad, ty drahé mince, ale především hledá souvislosti, aby je mohl při detailní práci v terénu využít a ten nález vlastně vysvětlit. My jsme v tomto případě měli možnost do detailu sledovat všechny souvislosti, tedy jako byl poklad uložený do země, proč tam byl uložen a podobně,“ uvedl k objevu jeden z vědců Karel Pieta.

Mošovický poklad je tvořen ze čtyř desítek stříbrných keltských mincí, které byly ukryty v lese. Archeologové je objevili v místě, kde již delší dobu probíhal systematický výzkum. Mince byly nalezeny ve svahu na ploše několika desítek metrů čtverečních. S největší pravděpodobností byly ukryty v nádobě a během velice dlouhé doby byly od sebe rozptýleny.

Lidé v minulosti schovávali do země vzácné předměty většinou jako oběť nebo je ukrývali, pokud jim hrozilo nebezpečí. Vědci již z jiných nalezišť vědí, že v prvních desetiletích po Kristu došlo k plošnému zničení celé keltské civilizace na severním a středním Slovensku. Jde tak o následky bojů, které na tomto území probíhaly a při kterých lidé tyto mince a jiné předměty hromadně ukrývali.

Cena pokladu je pro vědce prakticky nevyčíslitelná, jelikož jde o nejstarší ražené mince nalezené na území Slovenska. Vědci se domnívají, že mince byly vyraženy ze stříbra z karpatských ložisek na Slovensku. Dále čtěte: (Archeologové rozluštili záhadu stavitelů pyramid. Našli obří nástroj, který jim pomáhal).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu