|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Antické město bylo postaveno během trojské války 

Archeologové objevili dávno ztracené město Tenea. Bylo založeno během trojské války

14. listopadu 2018 14:52 / Internet
 13   1
Unikátní objev si připsali řečtí archeologové, kteří objevili během vykopávek pozůstatky ztraceného antického města Tenea. Toto město bylo pravděpodobně založeno zajatci během trojské války. O jeho přibližné poloze se dočetli s historických zdrojů.

Řečtí archeologové objevili antické město Tenea, které s největší pravděpodobností postavili zajatci už během trojské války. O poloze města se vědci dozvěděli z historických záznamů, které město zmiňují. Unikátní objev je podle ministerstva kultury v Aténách důkazem o tom, že toto bájné město opravdu existovalo.

Na místě byla objevena také celá řada artefaktů v podobě mincí, šperků a nádob, které byly rozptýleny v okolí zbytků základů budov. Archeologické práce v oblasti na jihu Peloponéského poloostrova, kde se pozůstatky města nachází, začaly již v roce 2013.

Během několika let bylo na místě objeveno také sedm hrobů z římského a helénského období a vůbec poprvé zbytky osídlení. V hrobech byly uloženy vázy a šperky. V jednom z nich se nacházely ostatky ženy a dítěte.

Podle některých zdrojů mohli město Tenea založit váleční zajatci z mytické Trojské války, kterým Agamemnón, král nedalekých Mykén, někdy ve 12. nebo 13. století před naším letopočtem povolil postavit si domy.

Archeologové našli hliněné, kamenné a mramorové podlahy a zjistili, že některé zdi byly postaveny s velkou pečlivostí. Objevili také 200 vzácných mincí, což podle archeologů dokládá, že město bylo velmi bohaté. Dále čtěte: (Na Slovensku byl objeven unikátní stříbrný poklad. Jeho hodnota je nevyčíslitelná).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu